Животът на обикновените хора става все по-труден след преврата в

...
Животът на обикновените хора става все по-труден след преврата в
Коментари Харесай

Нигер след преврата: Няма ток, храната и парите свършват

Животът на елементарните хора става все по-труден след преврата в Нигер. След завземането на властта от хунтата на ген. Абдурахаман Чиани в обществото към момента няма явен консенсус дали да поддържа превратаджиите, или да застане зад сваления президент Мохамед Базум. Това, което е ясно, са последствията от рецесията: дефицит на ток, който срина дребния бизнес и докара до повреждане на храната; затваряне на границите, което докара до срив на предприятията, разчитащи на артикули от други държави; влошена филантропична обстановка - страната има задоволително ресурси, с цел да издържи 2-3 месеца.

Усман Хасан, 35-годишен нигерец, татко на две деца, се чуди по кое време ще свършат спестяванията му. Той споделя пред кореспондент на The Washington Post в столицата Ниамей, че бизнесът му, обвързван с превозване на артикули от прилежащ Бенин, е блокиран поради глобите, наложени на Нигер от ECOWAS след военния прелом на 26 юли.

Подобно на останалите хора в тази обедняла западноафриканска страна, през последните седмици Хасан следи по какъв начин цената на питателните артикули на пазара пораства, а електрозахранването внезапно понижава. " Искам всичко, което може да помогне обстановката да се възстановява ", споделя Хасан пред WP. Мъжът прибавя, че парите му в банката няма да стигнат за дълго и че се тормози по какъв начин ще изхранва дребната си щерка и сина си.

Ясно е, че рецесията е нанесла огромни провали. Недостигът на електрическа енергия, който последва решението на Нигерия да спре доставките си за Нигер в опит да окаже напън върху превратаджиите, наруши работата на предприятията. Затварянето на границите осакати компании като тази на Хасан и заплаши доставката на филантропична помощ, в това число хранителни добавки за деца. Граждански водачи, деятели и други лица в Ниамей декларират, че с течение на времето филантропичната рецесия става все по-тежка.

Дори преди актуалната обстановка към 13% от популацията - или 3,3 млн. души от общо над 25 млн. - попадаше в групата " продоволствена неустановеност ", съгласно Международния избавителен комитет (IRC). В отговор на преврата Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) разгласи наказания и цената на ориза се увеличи със 17% през идната седмица, споделя IRC. " Според някои оценки запасите в страната по време на преврата са били задоволителни за два до три месеца ", съобщи Паоло Чернуши, шеф на Международния съвет за бежанците в Нигер. " Тъй като веригите за доставки се нуждаят от няколко седмици до няколко месеца, с цел да попълнят запасите си, бързо се приближаваме досега, в който дефицитът ще бъде неминуем ".

Докато рецесията в Нигер се проточва, западноафриканските съседи на страната са подложени на тестване. В дребния магазин, където Абас Дауда до неотдавна е изкарвал прехраната си, в този момент той бърза да смели царевица и просо, преди спирането на тока да редуцира работния му ден. Дауда, който споделя, че не може да си разреши да си купи генератор, е видял, че облагата му се е свила двойно след преврата - от равностойността на 16 $ дневно до към 8 $. Той споделя, че към момента има задоволително, с цел да изхранва фамилията си, само че от време на време самият той пропуща хранене. " Надявам се, че шефовете там ще реализиран съглашение ", споделя мъжът, визирайки висшите ръководители на страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР