Животът на Джон Ленън е изпълнен с впечатляващи събития и

...
Животът на Джон Ленън е изпълнен с впечатляващи събития и
Коментари Харесай

Защо Джон Ленън се срамуваше от това, че е британец?

Животът на Джон Ленън е изпълнен с впечатляващи събития и фронтменската позиция в най-популярната група на планетата е единствено едно от тях.

През втората половина на 60-те години артистът избира да употребява невижданата си платформа, с цел да направи редица изявления, свързани с тогавашното положение на обществото. Повечето от тези негови изявления печелят всеобщо утвърждение и апели за мир.

Въпреки че взаимните му акции с Йоко Оно печелят най-вече известност и публично внимание, то има още един емблематичен миг, който раздрусва английската просвета радикално.

Получаването на самопризнание от монарха е най-високото самопризнание, което може да бъде получено във Англия.

Ако през днешния ден се следи повишена активност в отдаването на почести на всевъзможни дейци на изкуство, то през 60-те години обстановката е друга и фактът, че „ Бийтълс “ са удостоени с Ордена на Британската империя става водеща вест на всички медии през 1965 година

Когато обаче Джон Ленън взема решение да върне своя медал, новината е даже още по-разтърсваща.

На 26 октомври 1965 година „ Бийтълс “ отиват в Бъкингамския замък, с цел да получат своите награди персонално от младата кралица Елизабет Втора.

Според самия Джон Ленън мениджърът им Браян Епстайн е този, който съумява да го убеди да отиде на церемонията.

„ Мислехме, че предлагането да получим Ордена на Британската империя е толкоз смешно, колкото смятаха и всички останали “, спомня си един път артистът.

„ Срещнахме се и се съгласихме, че е неуместно...но тогава всичко изглеждаше като част от играта, която се съгласихме да играем. “

Ленън си спомня по какъв начин кралицата го е попитала дали работят интензивно в последно време, а той не могъл да се сети какво са правили в последно време и по тази причина отвърнал: „ Не, в последно време си почиваме “.

„ Всъщност записвахме албум, само че не можах да се сетя какво да кажа “, продължава музикантът.

Това е знак за безразличието, което Ленън изпитва освен към кралицата, само че и към ордена и цялата пищност на церемонията.

Мнозина отдават неочакваната фикс идея на Ленън към концепцията за международен мир на запознанството му с Йоко Оно. Той стартира да се отдръпва от концепцията за подчинение на класациите с „ Бийтълс “ и стартира от ден на ден да се възприема не като поп звезда, а като актьор.

Певецът става по-социално зает и отдаден на идеята за мира. Благодарение на известността му, гласът му бива чут повече в сравнение с други.

Тази роля на водач на едно ново потомство като че ли му е била предопределена.

Ленън постоянно е бил академик да се съмнява във всичко в живота си. Единственото, в което постоянно е вярвал, е любовта, и след това – мирът.

След срещата си с Йоко Оно концепцията за международен мир заема централно място в живота му.

На 25 ноември 1969 година Джон Ленън взема решение да свика конференция, по време на която афишира, че се отхвърля от своя Орден на Британската империя в символ на митинг.

Това е едно от най-експлозивните телевизионни предавания, в които Ленън в миналото взима присъединяване. А дано не забравяме, че един път артистът споделя, че „ Бийтълс “ са по-популярни от Исус Христос.

В отговор на въпроса за какво се отхвърля от ордена си Ленън дава отговор: „ В знак на митинг против насилието и войната, изключително присъединяване на Англия в Биафра, за което английската аудитория не знае съвсем нищо “.

Цензурата в медиите е една от аргументите артистът да даде тази прескоференция. По това време Англия не може да се похвали с кой знае каква независимост на словото.

„ Цялата преса, малките екрани и радиото, изкривяваха новините за Биафра “, споделя Ленън по време на конференцията.

„ Всичко, което научих за Биафра, е от публицисти и е повод на различен диалог, само че започнах да се срамя, че съм британец. Аз съм родолюбец и националист, Йоко може да удостовери това. Винаги приказвам за това по какъв начин Англия е изобретила радара и всички други неща, които сме създали...Така или другояче щях да върна ордена, можех да го направя поверително, само че пресата по този начин или другояче щеше да разбере. Щяхте да сте тук седмица по-късно по този начин или другояче. “

Ленън изпраща назад ордена си с записка, изпратена до тогавашния министър-председател и до кралицата:

„ Ваше Величество,

Връщам своя Орден на Британската империя в символ на митинг против присъединяване на Англия в спора сред Нигерия и Биафра, против поддръжката ни за Америка във Виетнам и поради изпадането на “Cold Turkey ” от класациите.

С обич.

Джон Ленън от Чанта “.

Разбира се, нито конференцията, нито връщането на ордена, повлияват на английската външна политика.

Освен това дейностите на Ленън му печелят етикета на политически пропагандатор, което след това му пречи да вземе американско поданство.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР