Живеещите във Великобритания предпочитат да не купуват нови коли през

...
Живеещите във Великобритания предпочитат да не купуват нови коли през
Коментари Харесай

В Англия можеш да си купиш кола и за 3 паунда

Живеещите във Англия избират да не купуват нови коли през последните години, подплашени от Брекзит и неяснотите към политиката на управляващите за дизеловите коли.

Само през предишния месец се следи спад от 2,9% по отношение на октомври 2017 година При дизеловите коли понижението е още по-голямо - 21,3 %, демонстрират данни на Обществото на производителите и търговци на коли в Обединеното кралство.

От организацията чакат данните на годишна основа да бъдат още по-лоши, защото през октомври е имало леко възкръсване на пазара поради известие, че държавното управление стопира от ноември да заплаща по 2500 паунда на тези, които станат притежатели на кола - хибрид, а помощта за електрическите автомобили ще намалее от 4500 на 3500 паунда.

Схемата бе въведена през 2011 година, с цел да се насърчат живеещите на Острова да употребяват екологични транспортни средства. Основно затова са били продадени 153 599 нови автомобила предишния месец. Намерението на английското държавно управление е да спре бензиновите и дизеловите коли от 2040 година

Англия е единствената от петте огромни пазара в Европа, където се следи спад в покупката на нови транспортни средства. През предходната година той бе 6 %, до момента в който Германия, Франция, Италия и Испания регистрират нарастване. В момента съотношението на купените нови коли към тези втора употреба в Обединеното кралство е едно към три.

Според специалисти въведените през предходната година по-високи налози върху новите коли, а през тази година особено върху дизеловите, също са отблъснали част от купувачите, макар че по-скъпата цена се заплаща единствено през първата година и зависи от изхвърляните от колата въглеродни излъчвания.

След това пътният налог става по 140 паунда годишно, без значение дали се отнася за дизелов или бензинов мотор. За хибридните коли и електрическите автомобили е с 10 паунда по-евтино. Ако обаче транспортното средство коства над 40 000 паунда, се заплащат в допълнение по 310 паунда в продължение на 5 години, защото нормално това са мощни коли, които са по-големи замърсители.

Регистрираните преди 2017 година се таксуват съгласно типа на употребяваното гориво и отделяните въглеродни излъчвания. Данъкът е в размер от 0 до 555 паунда на година, като високата ставка се заплаща за тези, които изхвърлят 255 грама въглероден двуокис на километър.

За спада в продажбите на дизелови нови коли има и други фактори. Някои локални управляващи имат намерение да ги ударят с по-високи такси за паркиране. Например кметството в Лондон към този момент разгласи проект да усили с 50% цената за тях.

Ако това стане, за прекъсване на дизелов автомобил в центъра на английската столица ще се заплаща по 7,35 паунда на час при 4,90 паунда за бензинов.

Другата причина да се избират повече коли - втора употреба, е прекомерно ниската им цена. Заради противоположния волан те са мъчно продаваеми отвън Обединеното кралство.

Затова могат да се вземат извънредно на ниска цена, изключително в случай че се взе участие в онлайн търгове. Англичаните са много запалени по тях и постоянно вземат решение да разгласят в някой от тях остарелия си автомобил, вместо да извикат компания за преработване да го прибере, от която могат да вземат сред 150 и 250 паунда според от размера. Така се стига до куриозни случки като да вземем за пример продажбата на 17-годишен роувър в придвижване за символичните 3,2 паунда, или 7,20 лв.. Колата бе оповестена за продажба в еBay със стартова цена под паунд. След като видял, че 12 часа преди края на търга никой не наддава, Крейт Читъм решил да предложи 3,2 паунда и спечелил.

Друг англичанин пък съумя да стане притежател на хонда на цена по-ниска от влаков билет. След като видял, че ще му трябват 218 паунда, с цел да пропътува 160 километра от Лондон до Бристъл, той решил да си купи кола. Тя коствала 80 паунда, пътните такси - 81,38 паунда, застраховката - 20,43 паунда, а бензинът - 25 паунда, или общо 206 паунда.

Освен това възрастта на автомобила не е единствен фактор при установяване на застраховките, както е в България.

Степента на риск зависи и от възрастта на водача, региона, в който живее, дали през последните 5 година е взел участие в произшествия и даже от неговата специалност. Обикновено по-младите водачи заплащат повече, защото се счита, че са неопитни.

Широко публикувано е мнението, че по-ниска застраховка стартира да се заплаща след 25 година Сред 10-те най-рискови специалности са берачи на плодове и зеленчуци, които заплащат приблизително по 971 паунда на година. Следват сервитьори, строителни служащи, бръснари и художници. Прави усещане, че множеството такива позиции нормално се заемат от чужденци, измежду които и доста българи. За съпоставяне през 2012 година застрахователите са считали за най-рискови автомобилни състезатели, футболисти, диджеи, публицисти, студенти, а измежду безвредните са били медицински сестри, учители и магистрати. Сега пенсионерите заплащат най-ниска пътна застраховка - към 266 паунда на година. След това са секретарки, общински служители, библиотекари и служители на реда.

Живеещите в региони с доста хора, здания и висока престъпност също се таксуват по-скъпо. Друг фактор е и дали колата се употребява за работа, или за фамилни потребности, като това се дефинира и от пробега за година. Колкото е по-голям, толкоз повече се заплаща. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР