Живеем във времена, в които отделяме все по-малко време да

...
Живеем във времена, в които отделяме все по-малко време да
Коментари Харесай

Хипнотичните екрани: Как телефонът изсмуква времето ни

Живеем във времена, в които отделяме все по-малко време да се любуваме на дребните неща към нас, които одобряваме за даденост и от ден на ден да преглеждаме обществените си мрежи и други приложения, намиращи се на телефона ни. Това непроменяемо води до въпроса: Какво би станало, в случай че за един ден в седмицата изключите телефоните си за 24 часа?

За някои това би било невероятно без някои признаци на абстиненция.

Първите няколко часа ще бъдат напрегнати. Без мощно поглъщащ интерес човек би почувствал неистово увлечение да посегне към телефона. В края на краищата може да има неотложни вести за разпадането на групата BTS, следващия скандал, обвързван с някогашния президент, или вероятно отговор на известие - боже мой - изпратено преди много повече от час.

Но какво значение може да има известие на телефона във всяка една минута, което не е било на него в предходната минута? Непосредствеността е заменила търпението. Преди двадесет години пишехме писма на ръка, слагахме ги в подпечатани пликове и ги изпращахме, без да чакаме отговор в границите на седмицата.

Прекъсванията не се подценяват

Ако седнете да посвирите на китара, то несъмнено телефонът ви ще се намира директно до вас. Какво ще стане при позвъняване? Ще оставите най-вероятно инструмента и ще се насочите към електронното устройство.

Мобилните телефони значат разнообразни неща за другите хора. Например мъжете възприемат мобилния телефон като знак на власт. Жените считат, че телефоните им дават опция за обвързаност към обществената им среда.

Не липсват рецензирани публикации по тематиката за телефонния етикет, като се стартира от момента, в който джобният мобилен телефон става наличен. През 2006 година, преди появяването на iPhone, светът беше по-прост: телефоните бяха предимно за служебни или битови цели, без видеа, в случай че е имал такава алтернатива въобще. Сега всичко, което в миналото е било на хартия, аудио или филми, се намира на една ръка разстояние.

Неправилният телефонен етикет не се лимитира единствено до младежите. Той е на всички места към нас. По детски футболни мачове, където майки и татковци гледат децата си на терена, до момента в който ревизират телефоните си за прояви на кой-знае какво. Всичко, което е незнайно, би трябвало да бъде научено неотложно. 

В наши дни, в случай че знаеш дали насекомите могат да имат осем крайници, можеш да предизвикаш незабавна конкуренция в Уикипедия сред играчите, с цел да открият отговора - незабавно. Защо? Защото, първо, ние сме любопитни хора, които желаят да знаят всичко, което могат, за света, в който живеят, и, второ, нашите мозъци - или по-скоро нашата зоркост - могат да намерят отговорите на съвсем всичко, което е известно на човечеството, тъй като телефоните, които в този момент се считат за добавки, знаят всички " доверени " отговори.

Можем ли да се успокоим с малко по-малко информация в свободното си време? Телефоните ни непрекъснато ни приканват да погледнем хипнотичните им екрани.

Притеснителното в цялата обстановка е нездравословността на това, че постоянно подценяваме връзката на тялото си с циркадните ритми и че очите ни са залепени за плосък свят с лимитирани граници.

Като обществени същества ни липсват протоколи за положително образование във връзка с телефоните, които ни трансформират във виртуални персони в свят, който не разбираме, а единствено се преструваме, че разбираме.

Навиците на един човек са неодобрение за различен. Нека изключим телефоните си, да се отпуснем и да се възхитим на цветята, които ни заобикалят.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР