Живеем в упорит - и общо взето успешен - пропаганден

...
Живеем в упорит - и общо взето успешен - пропаганден
Коментари Харесай

Колективният Запад обеднява и пропада? Категорично невярно

Живеем в твърдоглав - и общо взето сполучлив - агитационен роман, че свободният свят ( “Глобалният Север ”, “Колективният Запад ”, “Либералните демокрации ” и т.н) непрекъснато обеднява и пропада обществено и стопански в границите на съзнателния ни живот. Част от този роман се дължи и на мощната, естествена и потребна самокритичност на свободните общества.

Но той е изцяло, изрично погрешен.

1) През 1980 година, 4 от 5 най-богати страни са петролни монархии от Персийския залив. Днес - 1 от 15…

2) Броят европейски страни в първите 15 се усилва, броят свободни неевропейски общества - също. Съединени американски щати леко покачват позицията си, останалите западни страни я повишават внезапно, даже коренно. Това изцяло развенчава различен агитационен разказ - че Съединени американски щати експлоатират европейските си съдружници. Обратното (тезата на Тръмп) също е явно погрешно.

3) През 1980 година 6 от 15-те най-богати страни не са демокрации, през днешния ден е … 1 (една).

4) Богатството не е предопределено нито от естествени запаси, нито от военно-стратегическо въздействие, нито от колониално минало - вж. Ирландия, която през 1980 е след 50-то място (важен образец за нас).

5) През 42-годишния интервал сред двете графики, наклонността е устойчива, единственото изчезнало в двете графики е извънредно бързото нанагорнище и следващ постоянен спад на Япония, която от 30г. се намира в характерна застоялост.

6) Прочутият БРИКС не участва с НИТО ЕДНА страна в НИТО ЕДНА година от интервала.

7) Нито една социалистическа или постсоциалистическа страна не се появява и за момент.

8) Все отново си коства да се означи, че след влизането в Европейски Съюз всички членки от някогашния Съвет за икономическа взаимопомощ се изкачват стръмно в класацията и може би не е надалеч денят, в който ще забележим първата страна от ЦИЕ в първите 15, само че това изисква доста интелигентна и целенасочена държавна политика, сходна на Ирландия или Сингапур. Засега нямаме подобен образец.

9) Очевидна илюзия е и различен роман - че Германия и Франция експлоатират другите европейски стопански системи в собствен интерес. И двете европейски “суперсили ” имат единствено епизодично включване на последните места.

10) Очевидно е, че северноевропейският социално-икономически модел е извънредно резистентен и сполучлив, както и че страни, които съумяват да интегрират огромен брой мигранти на трудовия си пазар (Швеция, Норвегия, Нидерландия, Австрия, Съединени американски щати, Австралия, Канада, Сингапур..) са изключително сполучливи, макар естественото политическо напрежение.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР