Живеем в напрегнат и динамичен свят по отношение на финансовите

...
Живеем в напрегнат и динамичен свят по отношение на финансовите
Коментари Харесай

Ето защо усещането за безнаказаност може да изиграе лоша шега на инвеститорите

Живеем в под напрежение и динамичен свят във връзка с финансовите пазари. Станахме очевидци на най-голямата банкова рецесия от 2008-ма година насам, банкрута на три американски банки и спасяването на една огромна европейска банка. И до момента в който призракът на " Голямата финансова рецесия " дебне зад ъгъла, в случай че погледнете към фондовите пазари всичко наподобява умерено и обикновено, най-малко на пръв взор .

Водещите щатски показатели възвърнаха загубите си и се търгуват на позитивна територия за март, макар напрежението обвързван с банките. Причините за това? Краткият отговор - вложителите са спокойни, че централните банки по света ще спасят ситуацията и депозитите, в случай че забележим по-нататъшна " верижна реакция " .

И причина номер две - " неприятните вести " са положителни вести. Тоест, вложителите са на мнение, че банковата рецесия ще накара централните банки по света да спрат с покачването на лихвените проценти, което е бодил в очите на вложителите във връзка с представянето на пазарите.

Но вложителите, които имат податливост да не помнят неприятните неща бързо, може би гледат нещата от " неправилната " страна. Те са не запомнили повода за това централните банки по света да желаят да покачват лихвите, макар че знаят цената за това - закъснение на икономическия напредък.
 Очаквате криза? Ето няколко метода по какъв начин да инвестирате в сходна среда
Очаквате криза? Ето няколко метода по какъв начин да инвестирате в сходна среда

Според доста специалисти Съединени американски щати ще изпаднат в криза през 2023 година

Всъщност, в случай че централните банки спрат рестриктивната си политика и стартират даже да понижават лихвите, за което приканват доста икономисти, това на процедура ще е ясно самопризнание, че стопанската система се е влошила извънредно и най-вероятно се е насочила към криза. А биха ли желали вложителите да имат акции с такава вероятност?...

Най-грубо казано, в случай че пазарите не " изпихнат " сега, когато имат забележими аргументи, и положително опрощение, с цел да го създадат, резултатите за вложителите несъмнено най-вероятно няма да са положителни.

Първият вид е - централните банки стопират да покачват лихвите и даже ги понижават, което съвсем сигурно ще значи, че ще забележим криза (защото те разполагат с предварителни данни за стопанската система, които могат да обработят и обстоятелството, че понижат лихвите ще значи, че са видели рецесията преди всички останали).

Това, може да е последвано от внезапно намаляване в оценките на акциите, което в комбиниране с понижаване на прогнозите и резултатите им, да значи внезапна амортизация в акциите.

Едва тогава вложителите ще могат да купуват акции на " промоция " с положителни дълготрайни вероятности. Този вид обаче, най-вероятно ще е обвързван с мъчително намаляване от да кажем най-малко 20-30% от актуалните равнища, с цел да достигнем до междинното историческо показване и оценки в моменти на криза за щатските пазари.

Вторият вид също не е изключително преференциален за вложителите, със средносрочна и дълготрайна визия. А той е - отбягване на криза, без понижаване на лихвите , само че с цената на доста закъснение на облагите, поради по-високите лихви, за по-дълго време. Един сходен сюжет, при опазване на равнищата на щатските показатели на настоящите им стойности, може да докара след себе си до едно ново " изгубено десетилетие " - нулева рентабилност през идващите 10 години.
 Европейски централни банки започнаха да подвигат лихвите, ден откакто Фед разгласи нарастване
Европейски централни банки започнаха да подвигат лихвите, ден откакто Фед разгласи нарастване

Вече три банки са оповестили повишаване на лихвения %

А сходен сюжет би следвало да плаши вложителите доста повече, спрямо бърз, внезапен и мъчителен спад, който да е последван от последователно възобновяване и нормализиране на ситуацията.

Анатомия на рецесията от 2008-ма година Зa дa oтгoвopим нa тoзи въпpoc, мoжeм дa ce oбъpнeм ĸъм нaй-cĸopoшнaтa ĸpизa c пoдoбни paзмepи нa oчaĸвaнaтa (ĸaтo вce oщe нe e яcнo дaли тeĸyщaтa ĸpизa щe e пo-гoлямa, или пo-мaлĸa) - от тaзи oт 2008-мa гoдинa.

Πpeди 14 гoдини вядяxмe дългoвa ĸpизa, cтapтиpaлa oт CAЩ c фaлитa нa щaтcĸaтa инвecтициoннa бaнĸa Lehman Brothers , тя пpeминa в cвeтoвнa дългoвa ĸpизa. Πocлeдвaxa cepия oт фaлити и eфeĸтa нa дoминoтo нa финaнcoвитa пaзapи. Звучи ли ви познато дотук?...

Финaнcoвaтa ĸpизa пpeди 11 гoдини дo гoлямa cтeпeн бe oвлaдянa c мoнeтapни cтимyли и мepĸи, вĸлючвaщи пpoгpaми зa oбpaтнo изĸyпyвaнe нa aĸтиви, нaмaлeниe нa лиxвитe и дp. Teзи мepĸи въздeйcтвaxa нa глoбaлнoтo тъpceнe и ĸpизaтa бe пpeoдoлянa cлeд двe-тpи гoдини (именно на сходни ограничения разчитат и сега вложителите на фондовите пазари, само че не регистрират равнищата на показателите откъдето стартираме). За преодоляването на тeĸyщaтa ĸpизa, " пaтpoнитe зa oвлaдявaнe дo гoлямa cтeпeн ca изгъpмяни " .

Зa cъжaлeниe, пoнижeниeтo нa лиxвитe, в случай че забележим такова, ще започва от много по-ниски равнища спрямо миналата рецесия, до момента в който в това време инфлацията е на равнища покрай рекордните, което в допълнение ще затрудни намаляването на лихвите, след стартиралото едвам преди година нарастване.

В допълнение, финансите на огромните стопански системи са в допълнение натоварени и затормозени от помощите, които бяха оказани по време на пандемията, единствено преди две години. Това се свързва с рекордни дефицити освен в Съединени американски щати, само че и в останалите страни по света .

На последващо място, не се знае до каква степен фискалните тласъци ще са ефикасни, без да засилят изключително така и така високата инфлация, в среда, в която предлагането към момента не се е възстановило изцяло след пандемията.

В резюме, може да се каже, че не може да се каже какъв брой тъкмо ефикасни биха били същите ограничения, подхванати преди 14 години, които извадиха света от предходната финансова криза, стартирала още веднъж с банкови проблеми и банкрут на огромна финансова институция.

А даже и да не забележим финансова рецесия по сходство на случилото се през 2008-а година, надали вложителите има на какво изключително да се надяват сега, което би повишило показателите от настоящите им високи стойности.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР