Жителите на варненското село Яребична блокираха пътя към морската столица

...
Жителите на варненското село Яребична блокираха пътя към морската столица
Коментари Харесай

Протест в село Яребична заради разбити пътища

Жителите на варненското село Яребична блокираха пътя към морската столица в символ на митинг против разрушената инфраструктура. Отсечката, която води към селото, не е ремонтирана от близо 40 години и към този момент е съвсем невероятно да се минава по нея.

Яребична, Аксаково

Многократните претенции на жителите на село Яребична да им оправят пътя не дали резултат. За това тази заран излязоха на митинг с искане за незабавни ограничения. В селото живеят близо 300 души и множеството от тях всяка заран пътуват за работа, а децата за учебно заведение. Всеки ден им се постанова да минават по права от към два километра, осеяна с дупки, а тук-там даже липсва асфалт.
Катя Жекова, кмет на село Яребична:
„ Хората са безпределно изнервени, безпределно огорчени от този път, тъй като си плащаме налозите. Попът ни, който би трябвало да идва в църквата, даже отхвърля на моменти да идва поради неприятния път... Ако не беше трагично, щеше да е комично. “
За хората в селото чупенето на коли и пукането на гуми е всекидневие. Единственото, което се прави за пътя, е да се закърпят дупките, отворили се след зимата.
Емил Йорданов:
„ Пътят е просто ужасяващ, доста ужасяващ. Мисля, че не би трябвало да има такова отношение. Тук живеят доста хора. Всяка зима изключително след огромните снегове, като минат снегорини и пътят става още по-зле. Разбива се тук от камионите всяко лято и става още по-зле и още по-зле. “ Тодорка Димитрова:
„ Там има цели басейни, издълбано с калта, с всичко. Всичко се чупи, само че по този начин е. “
Община Аксаково, на чиято територия е селото, има избран бюджет за рехабилитация на пътната мрежа в размер на половин милион лв.. Реално парите ще стигнат единствено да се закърпят дупките. Това обаче няма да реши казуса на хората, тъй като разрушените сектори би трябвало да се преасфалтират напълно.
Красимира Дянкова, зам.-кмет на Община Аксаково:
„ Тези прави са с приблизителна дължина сред 2,5 и 3 километра. За всяка една от тях са нужни средства. Най-късата е за Яребична към 1,2 милиона лв.. - цената е по този начин избрана авансово. “
За да реши казуса с разрушения път, Общината е кандидатствала два пъти по програмата „ Развитие на селските райони “, само че плановете й не са били утвърдени. Единственият вид за администрацията е да търси помощ от страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР