Жителите на пловдивското село Труд искат оставката на двама министриТочно

...
Жителите на пловдивското село Труд искат оставката на двама министриТочно
Коментари Харесай

Жителите на пловдивското село Труд искат оставката на двама министри

Жителите на пловдивското село Труд желаят оставката на двама министри
Точно две години жителите на село Труд, отдалечено единствено на пет километра от Пловдив, стачкуват против компания „ Билд Инвест СИТ “ ЕООД, построила Централа за топло и електрическа енергия от биомаса в землището на селото през 2014 година.

Хората настояват, че въздухът е нечист, миризмите са непоносими, само че след редица митинги и редица инспекции на институциите отговорът непроменяемо е, че замърсяване няма, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.

Сдружение "Бъдеще за село Труд" изиска в този момент оставките на министрите на околната среда Нено Димов и на земеделието и храните Румен Порожанов с мотив- бездействието на институциите по казуса с обгазяването. Според уредниците, притежателят на централата е консултант от ГЕРБ в Пещера и се употребява от протекция от най- високо политическо равнище.

Според Галина Тошева, ръководител на сдружението, след публичната реакция, замерванията се вършат нормално три часа след сигнал, когато миризмата се е разсеяла. На брифинг пред медиите в Пловдив тя сподели още, че хора, които са подавали сигнали на тел. 112 за мощни миризми, са били викани след това в РПУ да дават пояснения. Последните замервания по линия на Регионална инспекция за опазване на околната среда са били през февруари тази година, сподели още тя.

Ако отново няма реакция и в случай че министрите не подадат оставка до 50 дни, сдружението ще сезира европейската комисия по отбрана на околната среда и комисията за отбрана на правата на индивида. Жителите на селото към този момент няколко пъти блокираха в символ на митинг оживения път Пловдив- Карлово, след празничните дни през септември се чака нова обсада. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР