Жителите на пловдивското село Белащица започват събирането на подписи за

...
Жителите на пловдивското село Белащица започват събирането на подписи за
Коментари Харесай

Референдум в Белащица: Жителите искат селото да се присъедини към община Пловдив

Жителите на пловдивското село Белащица стартират събирането на подписи за осъществяване на референдум за присъединение към община Пловдив. Белащица се намира единствено на 3 километра от града, само че е в полите на Родопите и по този начин е измежду най-атрактивните и скъпи дестинации за живот в региона.

Селото обаче от години има проблеми с разположените наоколо кариери за рандеман на инертни материали. Днес ще се организира заседание, на което пловдивският кмет ще отговори на въпросите на локалните хора.

Предложението за присъединението на Белащица към община Пловдив е концепция на Инициативния комитет против каменните кариери край селото. За да се насрочи референдум, по закон би трябвало да се подпишат 25 % от общия брой на популацията.

" Ние сме подготвени в границите на 3 месеца да съберем подписите, да са импортирани с гласувания на Общински съвет. Предполагам, че оптимистичен период е ноември месец, първоначално може да се организира референдумът и да се питат хората какво мислят ", съобщи Павел Гемишев, гражданин на Белащица.

Местните хора се вълнуват от плюсовете, които административната смяна ще им донесе.

" Какви ще са изгодите, по какъв начин ще се организира локалният референдум, тъй като хората в Белащица ги вълнува тематиката – какво ще се получи, какви ще са налозите ", добави Костадин Николов, кмет на село Белащица.

Ако Белащица се причисли към Пловдив, може да има още веднъж до селото, дава обещание кметът на втория по величина град в България Здравко Димитров. Според него по този начин хората ще спестят и от налози.

" Ако минат още следващата година можем да почнем построяването на нова детска градина, канализация нямат ще им помогнем за канализация, просто става си част от града. Културни мероприятия ще има ", сподели още Здравко Димитров, кмет на община Пловдив.

В момента в границите на община Пловдив е единствено градът със същото име. Преди 10 години се организира подобен референдум за присъединение в пловдивското село Ягодово, само че имаше доста ниска интензивност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР