Жителите на павликенското село Лесичери излязоха на протест тази сутрин.

...
Жителите на павликенското село Лесичери излязоха на протест тази сутрин.
Коментари Харесай

Село до Павликени е на воден режим почти година - хората излязоха на протест

Жителите на павликенското село Лесичери излязоха на митинг тази заран. Причината е безводието в селото. Проблем, който в последните няколко години съществено се изостря, а хората са принудени да живеят на воден режим съвсем през цялата година.

Те настояха институциите да се намесят, а в противоположен случай се заканиха да блокират жп линията, която минава през селото им.

В село Лесичери чешмите на хората потичат единствено за няколко часа денем. Всяка къща е заредена с кофи, бидони и бутилки с вода за битовите потребности. В също време обаче водомерите не стопират да се въртят и да регистрират въздух, а сметките порастват.



" Като я пуснат, единствено въздух, след това налягането пада, пералня не можеш са пуснеш, би трябвало да издебнеш заран, само че ти си на работа, вечер като се върнеш съвсем няма. Направихме си вътрешни тоалетни, то вода няма, връщаме се към остарелия метод на живот с външни тоалетни ", оплака се Марийка – гражданин на село Лесичери.

" Два бойлера съм сменил за две години, няма на кого да се оплачеш. Остави другите перални и други ", споделя Станимир.

" Къпем се с канчето и кофата. Геноцид е това да нямаш вода за пиянство, да нямаш вода за миене, епидемии се задават, а има източници, от които ние можем да се снабдим “, сподели Вера.

Водопреносната мрежа е амортизирана, ремонт не е юридически близо 50 години, а загубите по нея са над 70%. Според хората единственото решение е от бент. " Стамболийски " да бъде пусната вода по напоителния канал, който е построен в селото, само че от две години не се стопанисва.

" Ние молим към институциите като най-най-спешно, стартирането на водата по горен ляв " Никюпски " и основен ляв " Баташки ", там да се усъвършенства насищането на Караисен, Батак и тук на село Лесичери. Това оказва помощ и оросява дренажите на кладенците, в същото време подвига равнището на частните кладенци по дворовете. Получихме негативни мнения и от Министерство на околната среда и водите, " Напоителни системи ", защото водата се отпускала по месечни квоти, графици, само че аз си мисля, че освен това бедствено състояние може да се прескочи процедурата и да се обърне внимание на бедстващите наши съграждани ", сподели инж. Емануил Манолов – кмет на община Павликени.

Хората са безапелационни – на фона на безводието, чашата на търпението им прелива.

От община Павликени са упълномощили планиране на спомагателен тръбопровод от остарели водоизточници, с цел да се усъвършенства дебита в напорните резервоари. Ще се търсят и разновидности за създаване на чисто нов тръбопровод, само че до момента в който това се случи, хората се надяват институциите да ги чуят и да им разрешат да употребяват най-лесния вид, с цел да им имат вода.

Репортер: Зорница Илиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР