Жителите на няколко български града - Варна, Шумен, Пловдив и

...
Жителите на няколко български града - Варна, Шумен, Пловдив и
Коментари Харесай

Нови градски елементи във Варна срещу пластмасови опаковски

 Жителите на няколко български града - Варна, Шумен, Пловдив и Силистра ще се зарадват на нови градски детайли против събрани за преработване пластмасови опаковки. Акцията с мото " Искам да съм ….Рециклирай ме! “ е самодейност на програмата _Място България на БГ Бъди деен и продължава през октомври, ноември и декември. Жителите могат да пускат всекидневно празни, измити и подсушени пластмасови опаковки в жълтите контейнери в градовете за разделно събиране на боклуци. Получените количества пластмаса за преработване ще се мерят на месечна база от компанията за оползотворяване на боклуци. 

През миналата година акцията " Искам да съм скамейка, рециклирай ме! “ мина с голям триумф в Пловдив, като за последните три месеца на 2019 година записва нарастване с 69% на събраната за преработване пластмаса в жълтите контейнери в регионите “Централен " и “Тракия "!

Гражданите на двата квартала бяха поканени да вземат участие в самодейността, като събират разделно и пускат за преработване в жълтите контейнери в кварталите си пластмасови опаковки. Така те сами си подариха пейки с детайли от рециклирана пластмаса. Нови места за срещи и диалози навън бяха сложени и в други местоположения в града в края на м. март 2020. - в две учебни заведения, в парк и пред Дома на културата. 

“Има смисъл да вършим дребни стъпки, с които да реализираме смяна и да живеем в по-чист и по-красив град. Разделното събиране и преработване на отпадъците е образец за едно от многото “малки " неща, които можем да вършим всеки ден, с цел да реализираме смяна в заобикалящата ни среда! Радваме се, че пилотното издание на самодейността “Искам да съм…. “, което направихме в Пловдив през 2019 година, през тази година ще се осъществя в народен мащаб ", споделя Ласка Ненова, от съдружие БГ Бъди деен

Поставената цел от уредниците е да бъдат събрани 30% повече пластмасови опаковки по отношение на същия интервал на предходната година. Новите градски детайли ще са направени от природосъобразни и рециклирани материали.  Организацията на акцията е напълно опростена – може да се включи всеки, който събира пластмасови опаковки вкъщи или в офиса и ги изхвърли в жълтите контейнери в своя квартал, в петте града.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР