Жителите на нашите градове се сблъскват с едни и същи

...
Жителите на нашите градове се сблъскват с едни и същи
Коментари Харесай

Здравко Димитров на среща на балкански кметове

„ Жителите на нашите градове се сблъскват с едни и същи проблеми и паники, а ние кметовете с едни и същи провокации. Проблемите на бежанския напън, изменението на климата и инфлацията нямат държавни граници, по тази причина нашите взаимни старания са от извънредно значение за милиони хора “. С тези думи Здравко Димитров приветства присъстващите кметове по време на срещата на върха на  Мрежата на балканските градове В40. Форумът се организира от 22 до 24 януари по покана на градоначалника на Атина Костас Бакоянис.

Събитието е първата обща среща на всички кметове, членуващи в B40 след основаването й в края на 2021 година по самодейност на кмета на Истанбул, Екрем Имамоглу. Срещата имаше за цел да регистрира напредъка в работата на организацията и да показа визията за бъдещето й развиване. В рамките на първия ден от работната стратегия се организира и формалното предаване на ротационното председателство от Истанбул на Атина. Така през идната една година гръцката столица ще бъде отпред на Мрежата, водена от задачата да бъде емблема на солидарността и развъдник на градска дипломация, насърчавайки споделена визия за мир и разцвет.

Българските общини са измежду учредителите на Мрежата В40 и имат забележителен принос за достигането на първичната цел от сливане на най-малко 40 града от Балканския район под общата цел за взаимност, мир и разцвет. Към  момента 14 български общини са членове на В40, а на събитието в Атина се включиха 10 от тях. Сред тях бяха кметовете на Столична община Йорданка Фандъкова, на Велико Търново Даниел Панов, на Пловдив Здравко Димитров, на Бургас Димитър Николов, Иво Димов – на Димитровград, на Кърджали – Хасан Азис, Троян – Донка Михайлова, Карнобат – Георги Димитров и на Белица – Радослав Ревански, както и заместник-кметовете от община Стара Загора – Милена Иванова-Живкова и Надежда Чакърова.

Кметът на Атина Костас Бакоянис акцентира значимостта на работата на организацията в посока превръщането на Балканите в епицентър на икономическа мощ и обединяване. В този подтекст подчертава, че „ точно локалните и районни управляващи основават изискванията за тази синергия за развиване “.

Бакоянис добави, че Мрежата е основана от потребността на днешните времена и точно това я прави толкоз настояща и модерна. Тя е „ гнездо за дипломация сред общините под визията за кротичък Балкански полуостров “, сподели още градоначалникът на Атина.

Настоящият ротационен ръководител на В40 – кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, изрази също голямото си удовлетворение от напредъка и развиването на Мрежата. „ Започвайки единствено с 23 града, година по-късно те са 46, а през днешния ден на срещата над 70 локални водачи вземат участие в събитието в Атина “, съобщи той и акцентира, че това ясно потвърждава желанието на всички на Балканите да изградят по-добро и мощно бъдеще.

Кметът на Истанбул показа активността на организацията по време на тяхното председателство, основаната институционална конструкция, главните предпочитани посоки и резултати от срещите на експертните групи, както и няколко по-важни форума.

Във връзка с тематиката за изменението на климата и последващото развиване на В40, Екрем Имамоглу предложи основаването на така наречен зелена банка за преход. Той акцентира, че всеки един от участващите в Мрежата е подложен пред провокациите на зеленото и стабилно бъдеще и сходен инструмент ще бъде от особена изгода за членовете на Мрежата. Предстои да се популяризира повече информация за функционалностите и организацията на сходен орган, която ще бъде разисквана на уместно равнище.

Принос в полемиките взеха голям брой локални водачи, като те се сплотиха към потребността от обединяване и взаимни старания за общото бъдеще на района.

Мрежата на Балканските градове В40 е основана в Истанбул през 2021 година Нейни учредители са кметовете на Истанбул, Белград, Атина, Сараево, Солун, Подгорица, Кърджали, Котор, Сплит, Лакташи, Дубровник, Тирана, Дурас, Скопие, Патра, Къркарлери, Шкодра, Одрин, Текирдаг, Трикала, Пула и представители на общините Констанца, Чанаккале, Прищина и Призрен.

В40 има за цел да развива локалната народна власт като опора за стабилността на Балканите и в Европа. Обединението слага акцент върху напъните на управляващите, които са най-близко до хората, за положителни промени и резистентност, за партньорство в стопанската система и културата. Едновременно с това приоритет в работата й са световни проблеми като промените на климата, цифровата промяна и други

Решенията на тези проблеми могат да бъдат открити посредством съдействие, учредено на правилата на взаимност и съпричастност към ориста на Югоизточна Европа. Мрежата на балканските градове B40 е стъпка към разширение и одобряване на партньорства, които дават опция за световните проблеми да бъдат намирани ефикасни местни решения.

Председателството на В40 е ротационно, за период от една година.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР