Жителите на Камено се възпротивиха на идеята за изграждане на

...
Жителите на Камено се възпротивиха на идеята за изграждане на
Коментари Харесай

Две бургаски села излязоха на протест срещу проект за крематориум

Жителите на Камено се възпротивиха на концепцията за създаване на крематориум и няколко пъти излизаха на митинг. Такъв имаше и през днешния ден по време на съвещание в екоинспекцията в Бургас, където специалисти трябваше да дадат екооценка за плана.

Жителите на Камено и Българово за следващ път показаха несъгласието си с плана за създаване на крематориум сред двете обитаеми места. Хората се събраха пред постройката на екоинспекцията до момента в който се обсъждаше отчета за влияние на плана върху околната среда.

Опасенията са, че ще бъде нечиста околната среда, най-общо казано. Освен това ще пострада и имиджа на град Камено. Така доста добре звучи " Крематориум Камено " нали? Само, че на каменовци не им харесва това фразеология, съобщи Иван Тенев, гражданин на Камено.

Едно, че там има и доста води и хора, които имат и гледат пчели, също ще замърсят пчелите, които имат и създават мед. Това е, срещу сме, безапелационна е Филка Петрова, гражданин на Камено.

Сагата с построяването на крематориума е от съвсем две години. Инвеститорът на плана ще вложи над 6 млн. лв., защото стои твърдо зад концепцията си. Според него подобен крематориум на най-високо равнище е необходим за региона и изрично опровергава изказванията, че ще замърсява околната среда.

Някаква група от хора от този града са решили, че не желаят това да се случи. Ама за какво не желаят, на база на някакви страхове, които явно са неоснователни. Ние напълно отговорно даваме единодушието си да бъде осъществяван мониторинг на замърсяването на въздуха, бихме вложили в система, която да следи това нещо и бихме показвали тази информация в действително време на хората, съобщи Кристиян Киров, вложител на плана за крематориум.

Според вложителя специалистите на днешното разискване също не са установили опасности върху околната среда, само че в идващите дни се чака окончателното мнение на екоинспекцията.

Има една много огромна подписка от 2 000 души, че и повече станах към този момент от жителите на Камено, Българово и Свобода, които са срещу построяването на крематориума в землището на Камено и чакам Регионална инспекция за опазване на околната среда да одобри и позицията на популацията, сподели Жельо Върдунски, кмет на Община Камено.

Жителите на Камено са подготвени и на по-крайни дейности, в случай че не бъдат чути.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР