Жителите на Берлин може да плащат по 1 евро на

...
Жителите на Берлин може да плащат по 1 евро на
Коментари Харесай

Германия започна борба срещу мръсния въздух по уникален начин

Жителите на Берлин може да заплащат по 1 евро дневно, с цел да употребяват публичния превоз за една година напред. Властите в немската столица възнамеряват да въведа тази мярка, с цел да накарат хората да се откажат от колите си и да понижат замърсяването на въздуха.

"Стъпка по стъпка желая да последвам задачата за въвеждане на годишна карта за публичен превоз за 365 евро ", показва кметът на Берлин Михаел Мюлер за Neue Zürcher Zeitung.

Годишната карта за в този момент е към 700 евро. Подобен ход ще направи Берлин най-новият немски град, който ще последва по този начин наречения "виенски модел ". Използването на публичния превоз в австрийската столица е повишено, защото операторът Wiener Linien намали цената на годишния билет до 365 евро през май 2012 година Във Виена съвсем половината от популацията на града имат годишна карта, а процентът на пътуванията с метро, трамвай или рейс е повишен до 38% - спрямо 27% в Берлин, 23% в Мюнхен и 18% в Хамбург. Няколко немски града също изследват моделите за карти по виенски модел, написа английският Guardian.

Карта за 365 евро е била тествана от началото на годината в Бон и в югозападния град Ройтлинген. Есен, Херренберг и Манхайм също ще получат финансиране от федералното държавно управление, с цел да проучат дали карти с понижени цени могат да убедят локалните хора да оставят колите си и да се качат на рейс или метро.

Въпреки това, доста общински управляващи откриват, че намаляването на цените за градския превоз води до нови провокации. Ако съумеят да усилят броя на хората, които употребяват публичния превоз, ще има потребност от по-дълги влакове в метрото и спирки в града с по-кратки шпации, да вземем за пример. В "автомобилната нация " на Германия съществуват опасения, че в градовете липсват средства за субсидиране на прекосяването към публичен превоз или, че жителите не са склонни да се разделят с транспортните си средства. В Бон, единствено малко над 5000 от 17 000 налични годишни карти за 365 евор са взети след въвеждането им от 1 януари.

Процесът към този момент демонстрира мащаба на предизвикването: непрекъснатата оферта за пътешестване на стойност 1 евро дневно би коствала на относително дребен град като Бон още 23 млн. евро годишно, настояват локалните управляващи. В Берлин сходна скица ще пристигна с спомагателни годишни разноски от към 100 млн. евро, съгласно изданието Tagesspiegel.

Мръсният въздух е европейски и международен проблем, оправянето с който е мъчно начинание. Въпреки това, столиците по света вършат опити. Например в Париж градският превоз понижи цените на билетите, като целодневната карта за целия район падна на 3,80 евро при естествена цена 24 евро.

Френската столица също по този начин ще забрани дизеловите коли до 2024 година, а бензиновите ще понесат същите последици до 2030 година До 1 юли в Париж за последно можеха да се движат без ограничавания транспортни средства от невисок екологичен клас, в това число и дизелови леки коли, регистрирани до 1 януари 2006 година

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР