Жителите бягат, започват въздушни превози, докато горски пожар наближава столицата на Северозападните територии на Канада

...
YELLOWKNIFE, Северозападни територии (AP) — Хиляди жители избягаха от столицата
Коментари Харесай

YELLOWKNIFE, Северозападни територии (AP) — Хиляди жители избягаха от столицата на Северозападните територии на Канада преди приближаващия горски пожар в четвъртък, някои шофираха стотици мили на безопасно място и други, чакащи на дълги опашки за спешни полети, последната глава от най-лошия сезон на пожари в Канада, регистриран досега.

Пожарът, раздухван от силни ветрове, беше в рамките на 16 километра (10 мили) от северната част на Йелоунайф ръба и на хората в четирите най-рискови зони беше казано да напуснат възможно най-бързо, каза служителят по информацията на пожарната Майк Уестуик. пожар, докато дългите каравани от автомобили евакуираха града с население от 20 000 души и въпреки че беше прогнозиран дъжд, първите реагиращи не рискуваха. Уестуик призова жителите в други райони да напуснат до обяд в петък.

„Искам да съм наясно, че градът не е в непосредствена опасност и има безопасен прозорец за жителите да напуснат града по шосе и по въздух, ” Шейн Томпсън, правителствен министър за териториите, каза на пресконференция. „Без дъжд е възможно да достигне покрайнините на града до уикенда.“

Евакуирането на толкова голям брой хора „ще бъде трудно“, но хората си сътрудничиха и останаха спокойни, каза Уестуик .

Уестуик каза по-късно в четвъртък, че са използвани водни бомбардировачи за борба с огъня. „Те успяха да завършат премахването и да изпълнят своята част за ограничаване на разпространението“ на пожара.

Дженифър Йънг, директор по корпоративните въпроси към отдела по общински и обществени въпроси на Северозападните територии, каза 10 самолети напуснаха Йелоунайф в четвъртък с 1500 пътници.

Надеждата е в петък да излетят 22 полета с още 1800 пътници, а полетите потенциално може да излязат и в събота, каза тя.

Канада е свидетел на рекорден брой горски пожари тази година - допринасяйки за задушаващ дим в части на САЩ - с повече от 5700 пожара, изгарящи повече от 137 000 квадратни километра (53 000 квадратни мили) от единия край на Канада до другия, според Канадски междуведомствен център за горски пожари Към четвъртък 1053 горски пожара горяха в цялата страна, като повече от половината от тях бяха извън контрол.

Само в Северозападните територии 268 горски пожара вече изгориха повече от 21 000 квадратни километра (8 100 квадратни мили).

Евакуацията на Йелоунайф в четвъртък беше най-голямата досега тази година, каза Кен Макмълън, президент на Канадската асоциация на началниците на пожарната и началник на пожарната в Ред Диър, Албърта.

„Това е едно от онези събития, при които трябва да изведете хората по-рано, отколкото по-късно“, защото огънят може да блокира единствения път за бягство, преди изобщо да достигне до общността.

Жителката Анджела Канинг стягаше багажа качи кемпера си с важни документи, семейни сувенири и неща от първа необходимост и замина с двете си кучета, докато съпругът й остана като основен работник.

„Наистина съм разтревожен и уплашен. Емоционална съм... В шок съм“, каза тя пред The ​​Canadian Press. „Не знам за какво ще се прибера и дали ще се прибера. Тук има толкова много неизвестни.“

В сервизната станция Big River на около 300 километра (185 мили) южно от Йелоунайф, опашката от превозни средства, чакащи гориво, беше „феноменална“, каза служителката Линда Крофт. „Не можете да видите края му.“

Около 6800 души в осем други общности на територията вече са били принудени да евакуират домовете си, включително малката общност на Ентърпрайз, която беше до голяма степен разрушена. Длъжностни лица казаха, че всички са се измъкнали живи.

Жена, чието семейство евакуира град Хей Ривър в неделя, каза на CBC, че колата им е започнала да се топи, докато са карали през жарава, предният прозорец се е спукал и превозното средство е започнало пълен с дим, който затрудняваше виждането на пътя пред вас.

„Очевидно се страхувах, че гумата ще се счупи, колата ни ще се запали и след това от жарава се превърна в пълен дим ”, каза Лиза Мънди, която пътуваше със съпруга си и техните 6-годишни и 18-месечни деца. Тя каза, че са се обадили на 911, след като са влезли в канавката няколко пъти.

Тя каза, че синът й непрекъснато повтарял: „Не искам да умра, мамо.“

Прайм Министър Джъстин Трюдо свика спешна среща с министри и висши служители в четвъртък, за да обсъди евакуацията и обеща да предостави всякаква необходима подкрепа.

Властите казаха, че отделението за интензивно лечение в болница Йелоунайф ще затвори до 24 часа, тъй като северозападът Здравните власти на териториите започват да намаляват своите услуги. Стационарните отделения от териториалната болница Stanton ще бъдат преместени през следващите дни, ако е необходимо, а повечето пациенти с дългосрочни грижи бяха прехвърлени в институции на юг, съобщиха на уебсайта на Службата за здравни и социални услуги.

< p>Длъжностни лица казаха, че евакуациите досега са били безопасни и организирани и че евакуираните от Йелоунайф, които не могат да намерят собственото си жилище, могат да получат подкрепа в три центъра в провинция Алберта. Най-близкият от тези центрове е на повече от 1000 километра (620 мили) по шосе от Йелоунайф.

Длъжностни лица в Калгари казаха, че се готвят да приемат хиляди евакуирани лица и отварят приемен център в Калгари летище, където се очаква да пристигнат пет евакуационни полета в четвъртък. Втори център е създаден в хотел за тези, които шофират до града, каза Иън Бушел, градски директор за управление на извънредни ситуации.

Само тези, които не могат да напуснат по шосе, трябва да се регистрират за евакуационните полети, добавиха служители. Хората, които са с отслабен имунитет или имат състояния, които ги излагат на по-висок риск, също бяха насърчени да се регистрират.

„Всички сме уморени от думата безпрецедентно, но няма друг начин да опишем тази ситуация в Северозападни територии“, публикува премиерът Каролайн Кокрейн в X, известен преди като Twitter. Тя призова жителите да се подчиняват на служителите за управление на извънредни ситуации, устройствата за контрол на трафика и обявените ограничения на скоростта.

Заповедта за евакуация, издадена в сряда вечерта, се отнася за град Йелоунайф и съседните общности на Първите нации Ндило и Детах.

Местните общности бяха силно засегнати от горските пожари, които застрашават важни културни дейности като лов, риболов и събиране на местни растения.

Длъжностните лица в Британска Колумбия, където горяха около 370 пожара, също се подготвиха за повече евакуации, като прогнозата за времето за следващите няколко дни предвижда сухи светкавици, които могат да предизвикат нови пожари и силни ветрове, които могат бързо да променят посоката си.

Клиф Чапман, директор на провинциалните операции в Службата за диви пожари на провинцията, призова всички изложени на риск да опаковат чантата „вземи и тръгни“ и да спазват всички заповеди за евакуация.

САЩ също станаха свидетели на опустошителни горски пожари, включително пожари миналата седмица на хавайския остров Мауи, които убиха повече над 100 души и унищожиха исторически град.

Селските райони близо до границата на Калифорния с Орегон бяха поставени под заповед за евакуация в сряда, след като поривистите ветрове от гръмотевична буря изпратиха горски пожар, предизвикан от мълния, препускащ в националните гори, съобщиха властите.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР