Жители на заплашват, че ще затворят пътя към ГКПП Дунав

...
Жители на заплашват, че ще затворят пътя към ГКПП Дунав
Коментари Харесай

Русенци на протест заради поредно обгазяване, нужна е държавата, настоя кметът

Жители на заплашват, че ще затворят пътя към Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " довечера, тъй като градът. Източникът на замърсяването обаче не може да бъде открит, а митингът е следващ с искане за чист въздух за русенци.
Най-малко 15 пъти през последните пет години подвигнаха на крайник жителите на града. Социалните мрежи загряха от гневни мнения. Някои оприличиха миризмата на бакелит, други на дим от пожар, предава Нова тв.
 Остра миризма мъчи Русе, жители излизат на митинг Остра миризма мъчи Русе, жители излизат на митинг
Десетки жители на Русе са потърсили информация какво се случва поради гъста задушлива миризма в града. Седмици наред, макар извърше...
Седмици наред, макар инспекции на институции в една от индустриалните зони, посочена за замърсител, русенци настояват, че всяка вечер не може да се диша. И се готвят за автошествие, което да затвори входа към граничния пункт „ Дунав мост ”.
 
„ Излизам за седма поредна година на митинг. Снощи към 20.30 часа започнаха първите сигнали за миризмата. Миришеше на изгоряло и бакелит ”, споделя организаторката на митинга.
Други протестиращи считат, че казусът стои на масата над 7 години и това не е обикновено. „ Не е редно да си затваряме прозорците през лятото, тъй като във въздуха има химически вещества ”, споделят те.
Кметът на Русе съобщи, че страната би трябвало да стъпи мощно в своята позиция, тъй като Русе е град с три промишлени зони. „ Моята позиция е, че Министерство на околната среда и водите би трябвало да стъпи мощно в своите функционалности. Имаме проблем и потребност от страната ”, разяснява кметът на Русе Пенчо Милков.  " Искаме да има мобилна станция за всички органични замърсители на въздуха. Не може министър Димитров да ни връща топката и да споделя, че сами би трябвало да си я купим. В Закона е записано, че има народен мониторинг ", сподели още градоначалникът.
 В Русе провеждат протестно шествие поради замърсяването на града В Русе провеждат протестно шествие поради замърсяването на града
Група русенци провежда във Facebook протестно шествие поради замърсяването на града. Събирането е планувано за 18 ч. на следващия ден пред Халите....
Междувременно, специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда към този момент ревизират предприятието и комплексното позволение на Монтюпе ЕООД в предприятието " Линамар ". За това заяви зам.-областният шеф на рада Свилен Иванов.
В позиция до медиите той напомня проблема и дефинира миризмата в Русе като " тормоз ". Иванов приканва за решение на парламентарно равнище.
Ето какво написа зам.-областният шеф: „ През 2013-та година е издадено обновеното сложно позволение на „ Монтюпе “ ЕООД, след което при включване на мощностите започнаха проблемите в нашия град. От там нататък стартира битката за справяне с този проблем. През годините при отхвърли на компанията да влага в нови технологии, които да пречистват тази миризма се стигна до смяна на благосъстоятелност и надлежно сключване на съглашение. Държавата беше безусловно търпелива и изчака всички тези процеси до момента в който се внедрят новите филтърни технологии, които би трябвало да решат казуса. За страдание тази есен виждаме, че още веднъж се получават миризми. В тази връзка се организира среща с шефа на „ Линамар “. При срещата си с него му предложих какво би трябвало да се направи, с цел да се избегнат проблеми и хората в града да се успокоят – без значение дали това са нездравословни излъчвания или единствено миризми. Просто, те не би трябвало да излизат във въздуха на град Русе. Това че след тази среща две вечери имаше такиви миризми ми дава право да мисля, че толерансът на страната завърши към това дружество. От през днешния ден специалисти от Регионалната ревизия по околната среда и водите са на инспекция в предприятието, която ще продължи минимум една седмица. Няма по какъв начин да не бъде маркиран и обстоятелството, че задграничният мениджмънт доста добре знае нашето законодателство, както и че мъчно можем да потвърдим, че това са нездравословни излъчвания.

Само в случай че може да се откри щета от детайлите в миризмата, тогава може да се употребява мобилна измервателна станция за разбор на качеството на въздуха в града. Има много огромна разлика в нормите на измервателните единици в България и другите европейски страни. Може би е време за някакво решение на парламентарно равнище, което да докара до смяна на закона и по този начин да бъдат понижени съответните правила. В случая не съм склонен с това, защото миризмата е толкоз неприятна, че тя сама по себе си е тормоз, без значение дали е нездравословна или не. “
 Отново горят стърнища в Румъния, ще има ли задимяване в Русе? Отново горят стърнища в Румъния, ще има ли задимяване в Русе?
Запалени стърнища в Румъния са предизвикали задимяване на северния бряг на река Дунав. Сигналите за пожара пристигнали от русенци, които се опас...
От началото на септември в Русе действа и Общински спешен щаб по въпросите за въздуха, а на неговото първо съвещание бяха изразени догатки, че главният източник на замърсяващи излъчвания в региона е най-вероятно от Източна промишлена зона, където се намира и предприятието „ Линамар “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР