Жители на Враца алармират за огромно нерегламентирано сметище край врачанското

...
Жители на Враца алармират за огромно нерегламентирано сметище край врачанското
Коментари Харесай

Разраства се незаконно сметище във Врачанско

Жители на Враца сигнализират за голямо нерегламентирано бунище край врачанското село Костелево. Сезирана е екоинспекцията във Враца от няколко месеца.

Има сложени периоди за разчистване, само че нито са подхванати дейности за почистване, нито пък има наказания на притежателите на парцелите. Нещо повече сметището даже се разраства.

Още при започване на месец февруари тази година е сезирана врачанската екоинспекция за големия екологичен проблем в землището на врачанското село Костелево.

Досега не сме сблъсквали с толкоз огромно нерегламентирано бунище. Трябва да обиколим цялата територия и да вземем координати, с цел да се дефинират парцелите, върху които са изхвърлени отпадъците. Частна общинска или някаква друга, с цел да можем да даваме наставление да се подхващат дейности по разчистване ", сподели младши специалист в РИОСВ-Враца Деница Христова.

Месец по-късно се оказва, че притежателите на нечистите парцели са на няколко частни лица, само че по-голямата повърхност е на община Враца.

" Впоследствие съставихме констативен протокол със зам.-кмета отрасловия в община Враца и е обещано наставление за разчистване на всеки един от парцелите със период до 5 март 2021 година ", сподели мл. специалист в РИОСВ-Враца Деница Христова.

Действия по разчистване на сметището след крайния период, не бяха подхванати. Следващата стъпка на Екоинспекцията бе да сформира административен акт на частните лица и на Община Враца, като заплатят парична санкция. Такъв акт обаче не беше формиран, Инспекцията получава писмо от общинската администрация.

" В което ни е обяснено в детайли ограниченията и дейностите подхванати от тяхна страна. Всеки един тип боклук ще бъдат третирани самобитно, ще се извърши подбиране на място и предаване на всеки боклук на съответна организация, която ще ги оползотвори ", сподели мл. специалист в РИОСВ-Враца Деница Христова.

Въпреки че писмото от Общината е изпратено след избрания период за разчистване на сметището, не излиза наяве в какъв период ще бъдат отстранени отпадъците. Изискването към община Враца било да уведомява екоинспекцията за всеки един от стадиите по почистването. Два месеца по-късно излиза наяве, че има период за почистването.

" Сроковете ние сме си ги определили, те са сред 60 и 90 дни, т.к. главно там се почиства на ръка, отпадъците се разделят в контейнери се събират и се извозват. Тези които могат да се оползотворят се карат на съответните места, а останалите се извозват на депото отново в Костелево, което се депонира ", сподели заместник-кметът на Враца Цветан Стойчков.

До момента към този момент са изтекли над 90 дни. Или с други думи от сигнала за съществуващото голямо бунище край с. Костелево са минали 4 месеца без да забележими резултати. От огромната растителност в землището ясно се вижда, че разчистване въобще не е предприемано, освен това боклуците даже се усилват.

Кога ще бъде почистено сметището и ще бъдат ли налагани наказания, поради безучастие и неспазване на периоди, чакаме отговор от РИОСВ-Враца.

Автор: Мирослава Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР