Жители на село Лозен излязоха на протест заради изсичането на

...
Жители на село Лозен излязоха на протест заради изсичането на
Коментари Харесай

Жителите на с. Лозен протестираха срещу сечта в Лозенската планина

Жители на село Лозен излязоха на митинг поради изсичането на Лозенската планина. Те желаят тотална възбрана на сечта в региона за 10 години и обявиха, че това е последният им кротичък митинг, след което ще блокират значими пътни артерии.

Близо 200 души извършиха площада пред кметството в Лозен. Хората показаха възмущението си, че се унищожава туризма в региона.
Иванка Панагонова, село Долни Лозен: На този митинг заявяваме, че би трябвало да бъде неотложно спряна сечта и непокътната планината. Да бъде употребена за туристически цели. Те демонстрират някакви позволения, сече се поголовно. Само дебели дървета. Емилия Симеонова, село Долни Лозен: Да се прекратят концесиите, които са повече от 10 години и в случай че има някакво сечене, да е санитарна сеч и тези, които секат по-късно да садят нови дръвчета.
Заради сечта в Лозен се притесняват от наводнения и пробуждане на свлачища в региона. Местните недоволстват, че планината е оповестена като зона за туризъм и отдих, а еко пътеките са разрушени.

Йордан Йорданов: В момента пътищата са в окаяно положение. Вчера бяхме със децата, на разходка с децата, значи, нещо ужасно е. Особено тези огромни камиони, които влизат вътре. Иван Филибинов, село Долни Лозен: Това е националното ни благосъстояние. Значи в случай че унищожим природата, какво ще оставим на идващите генерации.
От Инициативния комитет за отбрана на Лозенската планина обявиха, че преди 3 месеца са изпратили писмо до Министерството на земеделието, само че от там не са разкрили нарушавания при направените инспекции. Ако не бъдат чути, хората в Лозен оповестиха, че ще създадат подписка за народен референдум за възбрана на сечта в цялата страна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР