Жители на протестират срещу изграждането на нова канализация. Селото е

...
Жители на протестират срещу изграждането на нова канализация. Селото е
Коментари Харесай

Протест срещу ремонт: Защо жители на село Айдемир не искат нова канализация?


Жители на стачкуват против построяването на нова канализация. Селото е едно от най-големите в България, а bTV ревизира каква е повода за недоволството на хората.

В 6-хилядното село от няколко месеца обновяват. Макар доста да са удовлетворени, жителите на ул. „ Преслав “ са в протестна подготвеност. Те са срещу ремонта.

„ Искат да ни разкопаят улицата, като слагат нов замърсен канал. Ние си го имаме от към 35 години с тръби от към 100 или 110-сантиметрови циментови. Те в този момент ще ни разбият, ще ни сложат едни тръби, като влезе един починал гълъб ще ги запуши, и хората ще се чудят какво да вършат “, сподели Руска Атанасова, уредник на митинга.
Снимка: bTV

„ Не виждам защо да се разкопава още веднъж, защото всички сме удовлетворени и нямаме никакви проблеми с канализацията на улицата. Ще сложат някакви тръби, които ще бъдат по-нагоре от съществуващата канализация и най-вероятно ще стане по този начин, че ще се връща водата към дворовете “, споделя Николинка Чингалова.

След сигналите, кметът на селото се свързва с локалното ВиК сдружение в опит да откри излаз от обстановката с плана.

„ От там ми споделиха, че би трябвало да се обърна към Министерството на районното развиване и на екологията – дълга история, която писмено нямаме време да пишем и да чакаме отговори. Може би има чисто градивна неточност “, сподели кметът на Айдемир Денчо Георгиев.

От водното сдружение обясниха, че има нови условия, на които остарелият канал на дава отговор. Така да вземем за пример, с цел да влезе мръсната вода в пречиствателната станция, отпадната вода от семействата и тази от повърхностните дъждовни води би трябвало да са разграничени в разнообразни тръби.

„ Тези тръби наподобяват по-стабилни, по-масивни, само че те са по-малко устойчиви на земетресение “, изясни инж. Тошко Тодоров, шеф на „ ВиК “ ООД.

От ВиК са безапелационни, че единствено техническият контрол може да внесе промени в плана от тук нататък.

„ Ако техническия контрол излезе с някакви наставления и рекомендации, несъмнено, аз като възложител ще ги потвърдя и това, което хората желаят, в случай че е допустимо – ще се случи “, сподели инж. Тошко Тодоров, шеф на „ ВиК “ ООД.

Протестиращите обаче са решени да стигнат и до крайни ограничения, само че да не се разбутва улицата и канала, който им е служил правилно към този момент няколко десетилетия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР