Жители на Пловдив излязоха днес пред общината, организирани от БСП

...
Жители на Пловдив излязоха днес пред общината, организирани от БСП
Коментари Харесай

От рано сутринта: пловдивчани бранят Альоша от демонтаж

Жители на Пловдив излязоха през днешния ден пред общината, проведени от Българска социалистическа партия в града, в отбрана на руския монумент, прочут като Альоша (всъщност формалното му име е Паметник на Съветската войска, б.р.)

Днес общинският съвет трябваше да прегледа предлагането на двама съветници от ДСБ -  Владимир Славенски и Йоно Чепилски, за демонтажа на монумента и преместването му в музея на социзкуството, само че точката бе отсрочена. Въпреки това поданството изрази недоволството си.

" Ние обичаме Пловдив и желаеме паметникът да остане. Г-н Славенски не предлага спор, а решение - общинският съвет да гласоподава ремонт на монумента.

Това е неприемливо. Събрали сме се, с цел да заявим ясно мнението си, че не сме съгласни  с преместването ", съобщи гражданин на Пловдив, представен от Нова тв.

Според Славенски пък главният претекст за предлагането е, че Альоша символизира тежък за България интервал в българската история. Той добави, че точката ще бъде прегледана, откакто Община Пловдив изготви финансово и техническо мнение по какъв начин ще стане реконструкцията и преместването. Славенски посочи, че двете оферти за референдум и пренасяне са комплектовани. Става въпрос за контрапредложението, импортирано по-късно на ДСБ, от страна на " ИТН " - по тематиката да се създаде референдум.

Протестиращите са издигнали плакати с лозунги " Тези, които нищо не са построили, унищожават всичко ", " История с референдум не се пази " и " На кого пречи признакът на града " Альоша ". 

Паметникът на Съветската войска Альоша е гранитна скулптура с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Открит е публично през 1957 година. Изобразява изправен руски боец, държащ картечен револвер " Шпагин "  с цевта надолу. Прототипът на статуята е съветският боец от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов, напомня Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР