За Тайван ще бъде трудно да присъства на Годишната асамблея

...
За Тайван ще бъде трудно да присъства на Годишната асамблея
Коментари Харесай

САЩ искат да върнат Тайван в Световната здравна асамблея

За Тайван ще бъде мъчно да участва на Годишната асамблея на Световната здравна организация и се надява повече страни да поддържат присъединяване му. Това съобщи външният министър на острова Джоузеф Ву, представен от " Ройтерс ".

Коментарът му идва, откакто Съединените щати настояха за покана на Тайпе.

Тайван е изключен от множеството интернационалните организации заради възраженията на Китай, който счита демократично управлявания остров за своя територия.

Тайпе участва на Световната здравна асамблея като наблюдаващ от 2009 година до 2016 година при администрацията на тогавашния президент Ма Инджоу, който подписа забележителни съглашения за търговия и туризъм с Китай. Пекин обаче стартира да блокира присъединяване на Тайван през 2017 година, откакто президентът Цай Инуън застана отпред.

Външният министър на Тайван означи изказване от през вчерашния ден на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, че Съединените щати " мощно предизвикват " СЗО да възвърне поканата на Тайван.
 Пак отхвърлиха присъединяване на Тайван в Световната здравна асамблея
Пак отхвърлиха присъединяване на Тайван в Световната здравна асамблея

Китай още веднъж се опълчи на включването на Тайпе

" Когато става въпрос за присъединяване в актуалната Годишната асамблея на Световната здравна организация, може да има някои компликации, само че ние продължаваме да работим интензивно, както и преди, с цел да накараме повече страни да ни поддържат ", увери Ву.

Тази година Световната здравна асамблея стартира на 27 май - единствено седмица, откакто новоизбраният президент на Тайван Лай Чинг-те встъпи в служба. Китай изпитва мощна злост към Лай, който счита за рисков сепаратист, и отхвърли многократните му апели за договаряния.

Тайван има право да участва на някои механически срещи на СЗО, само че твърди, че изключването му е попречило напъните за битка с пандемията от COVID-19.

Блинкън съобщи, че Съединените щати поздравяват СЗО за подхванатите стъпки за по-значително ангажиране на Тайван в техническата активност през миналата година и за подобряването на информационните линии.
 Тайван се надява на
Тайван се надява на " доста сложна " покана за срещата на СЗО

Тайван е изключен от множеството световни организации поради Китай

" И въпреки всичко продължаващото изключване на Тайван от този бележит международен здравен конгрес подкопава всеобхватното световно съдействие и сигурност в региона на публичното здраве ", акцентира той. " Поканата на Тайван за присъединяване в Световната здравна асамблея е извънредно значима стъпка към одобряване на задачата на СЗО " Здраве за всички ".

През последните години Китай ускори дипломатическия и боен напън против Тайван, с цел да принуди острова да одобри териториалните му искания.

Правителството на Тайван обаче показва, че единствено 23-милионното население на острова може да взема решение бъдещето си и че Пекин няма право да приказва от името или да съставлява Тайван на интернационалната сцена.
 Отказаха присъединяване на Тайван в Годишната асамблея на СЗО
Отказаха присъединяване на Тайван в Годишната асамблея на СЗО

След дипломатически напън от страна на Китай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР