Жители на наводненото пловдивско село Слатина обвиняват институциите и кмета

...
Жители на наводненото пловдивско село Слатина обвиняват институциите и кмета
Коментари Харесай

Жители на бедстващо село винят институциите в бездействие

Жители на наводненото пловдивско село Слатина упрекват институциите и кмета в безучастие, сподели репортаж на бТВ. Кристина Минчева разгласи, че е имало индиферентност още от първия ден на бедствието. 

“Баба ми беше ранена, със счупено ребро. Аз пристигнах по неотложност, с цел да я спася. Кметът стоеше по джапанки и не правеше безусловно нищо. Нито организираше хора, нито спасяваше поданици ”, сподели тя. 

Хората разказваха, че към момента никой не е отишъл при тях да им помогне с разчистването на селото. Чак през вчерашния ден отишли да им занесат храна и вода. Няма военна помощ, нито от пожарната са тук. Нямаше никаква организация от страна на кмета на селото, даже не беше уведомил кмета на Карлово, двама служители на реда единствено видях през вчерашния ден, добави Минчева. 

Други поданици на селото също се оплакаха, че са оставени “на произвола на ориста ”.

“В първия ден на бедствието просто обикаляхме да забележим дали има умряли и в действителност ранени хора. Подал съм сигнал към пожарната, Гражданска отбрана, общината ”, отвърна кметът на селото Петър Делков. 

“Като пристигнаха от Гражданска отбрана, споделиха, че не могат да стигнат. В петък всичко беше под вода. Вчера следобяд пристигнаха от пожарната ”, обясни Делков. 

Екипът на bTV в селото заяви, че няма тежка техника и не се работи на терен. Шестима доброволци от София към този момент са пристигнали в селото и пробват да оказват помощ с голи ръце.

Започват възстановителните действия в региона на потърпевшите от наводняване карловски села, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на националната пожарна Николай Николов. 

Той уточни, че след изобилните дъждове продължава оттичането на водите. За почистване на последствията от изобилните дъждове и придошлите води на р. Стряма, към потърпевшите села през днешния ден ще бъдат изпратени доброволци. Формираните екипи са от Пловдив, София и Казанлък. Те ще се заемат с разчистването на наносите и калната маса.
 Снимка Министерство на защитата

В с. Цар Калоян, покрай Разград, равнището на водата в отводнителен канал се е повишило, наранени са две къщи. Няма заплаха за хората. 

С към 10 сантиметра е спаднало равнището на водата в наводненото през днешния ден от придошлата река Стряма село Трилистник, община Марица. На място дежурят екипи на полицията и пожарната, заяви за Българска телеграфна агенция кметът на общината Димитър Иванов.

Половината село е под вода, като най-тежко е ситуацията в източния му край. Към този час няма бедстващи хора, добави Иванов.

Кметът изясни, че ситуацията в селото се следи, само че до момента в който водата не се оттече сама, няма какво да се направи. Наблюдава се и прилежащото село Рогош, защото реката се отводнява към източната му част, само че към този момент там няма заплаха.

Според информация на институциите равнището на река Стряма спада, само че постепенно, сподели Иванов.

Иванов благодари за съдействието през днешния ден на десетки доброволци от селото и прилежащи обитаеми места, екипите на пожарната, полицията, военните. Чакаме с техника и помпи и сега, в който е допустимо, ще предприемем дейности, добави Иванов.

По-рано основен комисар Николай Николов заяви, че от селото са изведени 40 души. Водата от придошлата река заля Трилистник рано през вчерашния ден. Част от евакуираните хора сега са при родственици в Пловдив или Рогош, други стоят в центъра на селото, където е изсъхнало и изчакват водата да спадне, сподели още кметът на общината.

Скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила каналите на " Напоителни системи ", последвана от приливната вълна в село Трилистник.

Това стана ясно откакто шефът на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ Васил Узунов дружно с специалисти от дирекция „ Контрол “ са обходили през днешния ден сектора от реката сред селата Калековец и Маноле, оповестиха от дирекцията.

Информацията за предстоящата приливна вълна беше получена през вчерашния ден от Национален институт по метеорология и хидрология и неотложно бяха предизвестени кметовете на всички обитаеми места, допълниха оттова.

След намаляване равнището на водата от " Напоителни системи " ще подхващат дейности за възобновяване на дигата при село Калековец. Това ще се извърши евентуално при започване на идната седмица, прецизираха от Басейнова дирекция.

Оттам твърдят, че специалисти не престават да наблюдават обстановката посредством приемане на информация от Национален институт по метеорология и хидрология за равнищата и водните количества на реката.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР