Жители на Кюстендил, ползващи социални мрежи, се събират в понеделник,

...
Жители на Кюстендил, ползващи социални мрежи, се събират в понеделник,
Коментари Харесай

Кюстендилци алармират за хакнати профили в социалните мрежи

Жители на Кюстендил , ползващи обществени мрежи, се събират в понеделник, 13-и март пред постройката на Общината. Хората ще изразят своето терзание по отношение на случилото се и невъзможността да употребяват профилите си в обществените мрежи.

В същото време от част от хакнатите профили се изпращат известия до хора, включени в контактите, които желаят изпращането на парични средства.

Групата желае да даде публичност и да защищити повече хора от тази подронваща престижа машинация.  В полицията в Кюстендил е постъпил 1 сигнал, подхванати са дейности по изясняване на събитията.

Ето препоръки от експертите по Кибер-сигурност – ГДБОП, с цел да се избегнат проблеми от такова естество:

ПАРОЛИ

Използвайте композиция от дребни и огромни букви, числа и специфични знаци. Изберете ключова дума над 10 знака. Не използвайте имена, телефонен номер, рождени дати, повтарящи се или образно идентични знаци. Не използвайте една и съща ключова дума за няколко разнообразни профила. Не споделяйте паролата си с никого. Запишете паролата си на несъмнено място. Сменяйте от време на време паролите си.

ФИШИНГ

Игнорирайте имейли или други известия от подозрителен източник. Помнете, че държавни институции, банки и компании съвсем в никакъв случай няма да желаят от Вас да изпратите персонални данни в мейл или чат. Бъдете извънредно деликатни при събаряне и активиране на файлове, прикачени към мейли със стресиращ текст или подканящи за неотложно деяние.

ЛИЧНИ ДАННИ

Не споделяйте персонални данни, потребителски имена и пароли, данни от банкови карти или други платежни принадлежности при онлайн връзка, в случай че не сте категорично сигурни къде ги изпращате. Ограничете до най-малко информацията, която споделяте за себе си онлайн.

НЕ ПОЛЗВАЙТЕ ПИРАТСКИ СОФТУЕР 

Използването на нелицензирани или кракнати стратегии съвсем постоянно води опасности от заразяване на Вашето устройство с компютърен вирус. Потърсете безвъзмездна или по-евтина опция на програмата или услугата, която желаете да ползвате

АНТИВИРУСНА ПРОГРАМА 

Изберете модерна и надеждна антивирусна стратегия за своите устройства, която постоянно обновявайте. Заложете на световноизвестни и тествани решения. Сканирайте постоянно своите устройства за киберзаплахи.

НАГЛЕЖДАЙТЕ ПАРИТЕ СИ

Редовно следете придвижването по Вашите банкови сметки или други вирутални активи. Вземете незабавни ограничения, в случай че установите неоторизиран превод като се свържете с Вашата банка или разплащателна услуга.

ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА И ПРОГРАМИ

Използвайте модерна операционна система и стратегии, които постоянно обновявайте. Остарелият програмен продукт по хипотеза е по-лесна цел за хакерите. Проверете настройките на своя компютър или телефон, с цел да ги обновите до последната версия.

  АРХИВИРАНЕ

Регулярно създавайте аварийни копия на файлове, чието наличие е от особена значимост. Съхранявайте тези копия в офлайн среда. По този метод можете елементарно да възстановите данните си, в случай че устройството Ви изчезне или стане жертва на рансъмуер.

  ДВУСТЕПЕННА ВЕРИФИКАЦИЯ/2FA

Включете опцията за двустепенна верификация, когато това е допустимо. Това подсигурява спомагателна сигурност за Вашия профил и опция да си върнете контрола над него при вероятно компрометиране.

ЕТИКЕТ

Комуникирайте учтиво и сдържано онлайн. Не обиждайте и не ругайте. Отнасяйте се с другите, както желаете да се отнасят с Вас. Не споделяйте непознати персонални данни или фотоси, без категорично позволение. Не разпространявайте фотоси или материали с оръжия, опиати, алкохол, принуждение или друго недопустимо. Доверявайте се на надеждни източници на информация и не споделяйте безгрижно подправени или непроверени вести.

Сигнализирайте отдел Киберпрестъпност при ГДБОП-МВР, в случай че сте жертва или очевидец на киберпрестъпление.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР