Жители на бургаския квартал Сарафово сигнализираха за чести аварии в

...
Жители на бургаския квартал Сарафово сигнализираха за чести аварии в
Коментари Харесай

Цял бургаски квартал е без ток заради прелитащи птици

Жители на бургаския квартал " Сарафово " алармираха за чести повреди в електропреносната мрежа. Внезапните токови удари водят и до повреди в битовите уреди на жителите.

Тодор Младенов живее в бургаския кв. " Сарафово " от 54 година Разказва ни, че от няколко месеца ежедневно има повреди в електропреносната мрежа. Заради честите спирания на тока, някои от електроуредите му са изгорели.

" Телевизора, ледник ми изгоря. Телевизорът ми беше 1000 лева тогава, когато го купих, а пък хладилника към 300 лева Много постоянно се получават токови удари. За мен не е обикновено ", сподели Тодор Младенов.

Негови съседи също споделят за проблем с тока, който прекъсвал за няколко секунди и то в съответни часове - в 6:30 сутринта и към 23часа вечерта. Според жителите не става въпрос за претоварване на мрежата. За да не повредят уредите си, някои от тях даже са закупили специфични устройства за отбрана.

" Когато се получи токов удар, изключва ми у дома напрежението. После, когато се възстановява, се включва. Но това е много скъпичко и не всеки може да си го разреши ", сподели Анислав Спасов.

" И уредите ни се скапват! И изобщо неприятно е! На ден най-малко по два пъти като токов удар. Спира и незабавно по-късно идва. Не е дълготрайно ", сподели Евдокия Митева.

Собствениците на магазини също се оплакват от разстройства в електропреносната мрежа. От три етапи, работи единствено една. Така огромна част от хладилните витрини и климатици оставали изключени с часове.

Жителите на кв. " Сарафово " се събраха на митинг още преди 2 години, поради честите прекъсвания на тока. Тогава казуса беше решен, само че единствено краткотрайно.

" Това е на някакви интервали. Имаше преди един интервал преди няколко месеца. После го почистиха. Сега тук от може би 25-30 дни започнаха отново да се появяват ", сподели Сергей Хубчев.

От електроразпределителното сдружение обявиха, че повода за честите повреди е миграционният път на птиците Виа Понтика. През летния сезон изключително стотици представители на птичия свят прелитали над квартала и бургаските езера.

" Става въпрос за голям брой кацащи птици по въздушните електропроводи. Кацайки по въздушните линии те предизвикват тези кратковременни разстройства ", сподели Крум Косев от Електроразпределение Юг-ЕВН.

От сдружението допълниха, че сега се работи по план, който ще даде опция въздушните електропроводи да станат подземни по този начин, само че към момента не е ясно по кое време ще приключат дейностите по плана.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР