Жител на Благоевград, пожелал да запазим неговата анонимност, ни изпрати

...
Жител на Благоевград, пожелал да запазим неговата анонимност, ни изпрати
Коментари Харесай

Любопитен казус: Избирател може да бъде допуснат да гласува повторно на машина, ето при какви условия

Жител на Благоевград, поискал да запазим неговата анонимност, ни изпрати забавен проблем, обвързван с идния локален избор и гласуването с машини. Пред " Фокус “ той показа, че при образование, обвързвано с присъединяване му в СИК, зародила следната обстановка:

При гласоподаване на машината за присъединяване в изборите за кмет на община, общински съветници и кмет на кметство от три излезли бюлетини, една била празна. Тогава към присъстващите е обещано напътствие, че те би трябвало да дадат опция на гласоподавателя наново да упражни правото си на избор. Читателят, който ни алармира за случката изрази безпокойство, че е допустимо да зародят злоупотреби и попита редно ли е в действителност гласоподавател да бъде допускан да гласоподава два пъти на машина?

За коментар по тематиката потърсихме юрист Мартин Бусаров, ръководител на Общинска изборна комисия – Благоевград, който сподели, че в случай че фактически възникне подобен проблем, то има ясни инструкции по какъв начин би трябвало да се работи. По думите му в случай че приемем, че даден гласоподавател реши да взе участие в изборите за кмет на община, общински съветници и кмет на кметство, то едвам откакто завърши целия развой по гласоподаване на машина и натисне бутона " Гласувай “ ще стартира отпечатването на самите бюлетини с резултата, определен от жителя. Те ще излизат в реда, в който гласоподавателя е дал своя вот. При излизане на разписките, които по средата ще бъдат съединени с фино парче хартия от самата ролка, гласоподавателят би трябвало деликатно да отдели всяка една от тях и да прегледа лицевите им страни, с цел да види дали вотът му е отразен правилно и дали отпечатаната информация е четлива.

" Към момента допускаме, че машината не би следвало да прави такива неща, само че въпреки всичко приказваме за техника. Да предположим, че принтерът, който принтира върху хартията или е принтирал размазано изображение и не се разрешава от него да се види за кой е подаден гласа или пък да кажем, че изобщо не е принтирал нищо върху лицевата страна, или има някакви други знаци, или излезе изобщо изображение, което не е глас от гласуването, тъй като на предишни парламентарните избори, до колкото си припомням, от машини излизаха касови бележки - в случай че се случи такова нещо, то гласоподавателят би трябвало да го забележи и да алармира сътрудниците от СИК. Тоест той би трябвало да каже, че при гласуването се е случило нещо с бюлетината и при обзор на лицевата страна е открил че не може да му се дефинира вота, не се знае тази бюлетина какво в действителност отразява, има или няма избор, за коя партия е гласувано. Тъй като гласоподавателят би трябвало да е подал своя глас, т.е. вота му с цел да бъде регистриран, в случай че върху лицевата страна на тази бюлетина не се схваща за кой е гласувано, това значи, че той би трябвало да бъде позволен да гласоподава още веднъж, за съответния избор, за който бюлетината му е нечетлива “, изясни адв. Бусаров.

За задачата бюлетината, която е била унищожена по виновност на машината, следва да бъде предадена на членовете на СИК, които на гърба й да отбележат, че тя е унищожена и няма да взе участие в преброяването на гласовете. След това гласоподавателят ще получи нова карта за гласоподаване и дружно с член на СИК ще отиде до машината, на която ще бъде маркирана единствено и само опцията от типа избор, в който вотът на гласоподавателя не е регистриран.

Адвокат Мартин Бусаров изясни, че с цел да може един глас да се одобри за годен, след гласоподаване с машина, печатане на разписките и инспекция от страна на гласоподавателя, бюлетините следва да се прегънат, да се предадат на член на СИК, който да сложи щемпел от външната им страна, след което гласоподавателят би трябвало да пусне своя избор в кутията, в която ще се събират разписките от машинното гласоподаване. Едва по-късно в изборните описи гласоподавателят ще постави своя автограф, с което ще удостовери, че е упражнил правото си на избор.

Председателят на Общинска изборна комисия – Благоевград изясни, че този път машините, с които се гласоподава, няма да изкарват подготвени резултати в края на изборния ден, които членовете на СИК просто да впишат в протоколите. Вместо това ще се прави преброяване на хартиените изрезки от машинния избор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР