Жилищните пазари в големите градове следват плътно тенденциите в София

...
Жилищните пазари в големите градове следват плътно тенденциите в София
Коментари Харесай

Варна е на второ място по най-високи цени на жилищата в страната

Жилищните пазари в огромните градове следват компактно трендовете в София и бележат засилено търсене и лимитирано предложение през първото полугодие на 2022 година, споделя Полина Стойкова MRICS, изпълнителен шеф на водеща организация за парцели у нас.

Цените на жилищата в трите най-големи града след София към този момент съвсем се изравняват, откакто Пловдив мина границата от 900 евро/кв.м. и съвсем съумя да догони Варна и Бургас със междинна цена от 957 евро/кв.м. през второто тримесечие на 2022 година

Новото строителство в Пловдив е шлагер за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови здания.

Годишният ритъм на повишаване на цените в Пловдив се форсира до 10-15% при започване на тази година, като по този индикатор градът под тепетата се подрежда на второ място след София.

Варна се подрежда на 3-то място по растеж на цените след София и Пловдив.

Средната цена на жилищата във Варна за обсъждания интервал е 971 евро/кв.м. С това тя изпреварва Бургас и се връща на второ място по най-високи цени на жилищата в страната.

Данните за Бургас сочат, че през първото тримесечие на 2022 година междинната цена на жилищата е 956 евро/кв.м., сходна с тази в Пловдив.

Жилищният пазар в Бургас обаче следва да се прегледа в по-големи елементи и по квартали, защото по-бавният напредък на цените има своето пояснение. Спецификите на града са такива, че той пораства главно в посока Меден рудник, Славейков и Сарафово, защото там са наличните терени за ново строителство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР