Жестовият език трябва да се признае като официален език в

...
Жестовият език трябва да се признае като официален език в
Коментари Харесай

Предлагат жестовият език да стане избираем предмет


Жестовият език би трябвало да се признае като формален език в България и да се вкара като наложителен или избираем предмет в общообразователните учебни заведения.
За тази смяна прикани преподавателят от Софийски университет "Св. Климент Охридски " проф. Цанка Попзлатева на брифинг в просветното министерство. На него бе показан първият Речник на жестовия език.
По думите на Попзлатева жестовият език се състои от над 5600 знаци и знаци, които се групират в три сегмента, наречени още кереми. Първият сегмент е формата на ръката, следван от местоположението на тялото и характерността на самото придвижване.
"Жестовете се възприемат като сходство на дактителната писменост " изясни тя и добави, че жестовият знак е построен на систематичен принцип, който образува информацията от лявото полукълбо на мозъка.
Грета Ганчева, шеф на "Приобщаващо обучение " към МОН, добави, че конфигурациите на ръката би трябвало да бъдат групирани в 22 фамилии, които включват 22 съществени форми за ръката и 37 техни разновидности за другарство.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР