Жестоки глоби очакват собствениците на кучета, които извеждат на разходка

...
Жестоки глоби очакват собствениците на кучета, които извеждат на разходка
Коментари Харесай

Скачат глобите за извеждане на кучета без повод и намордник​

Жестоки санкции чакат притежателите на кучета, които извеждат на разходка домашния си любим без мотив и намордник. За извеждане на нападателно куче без защитни средства глобата ще бъде 1000 лв.. Това плануват утвърдените от Народното събрание на първо четене законови промени.


Поправките в закона се оферират поради зачестилите нещастни случаи с хора, нападнати от домашни любимци. При последния подобен случай кучета от породата кане корсо убиха мъж до село Владо Тричков. Повечето депутати, които взеха отношение през днешния ден показаха, че в действителност има сериозен проблем, само че той няма да се реши по метода, препоръчан в закона.
Светла Бъчварова - ПГ " Българска социалистическа партия за България ": По метода, по който е несъмнено нападателно куче, нито един съд няма да наложи глоба за това кое куче е нападателно.
За стартирането свободно на куче с тегло над 5 кг глобата за притежателя става 300 лв..
Бюрхан Абазов - ПГ на Движение за права и свободи: Не бих желал да видя гледката едни чиновници да стоят на входа на Южния парк с кантар и да мерят кучетата дали са под или над 5 кг.
Валери Симеонов предложи контролът по спазването на закона да бъде трансфериран напълно към полицията и униформените да изземат всяко куче, което се разхожда без мотив или намордник. Според него всеки домакински любим би трябвало да се движи сред хората с защитни средства, без значение от тежестта му.

Валери Симеонов - НФСБ: В къщи да хапе, който си желае, само че когато кучето бъде изведено от вкъщи, би трябвало да има намордник.
Вносителите признаха, че в обществото има сериозна поляризация, като даже има хрумвания за възбрана за развъждане на някои породи кучета. Десислава Атанасова означи, че критерия от пет кг цели по-ефективен надзор, защото сега всяко куче би трябвало да бъде разхождано на мотив без значение от размера и породата.

Десислава Атанасова - ПГ на ГЕРБ: С нашето предложение във връзка с рестриктивните мерки, които да работят за породи и кучета над 5 кг, вършим крачка обратно от в този момент настоящата рестрикция.
Вносителите на поправките дадоха обещание разговор с всички заинтригувани и беше признат оптималният вероятен период за оферти преди окончателното разглеждане - три седмици.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР