Жертвите на трафик на хора в България се увеличават. Това

...
Жертвите на трафик на хора в България се увеличават. Това
Коментари Харесай

Жертвите на трафик на хора се увеличават

Жертвите на трафик на хора в България се усилват. Това сочат данни на Върховната касационна прокуратура, заяви Димитър Василев, секретар на локалната комисия за битка с трафика на хора във Варна. Само за първите три месеца на тази година потърпевшите са 266 души. 85% са дами, множеството от които са експлоатирани като проститутки. Във Варненско по данни на Министерство на вътрешните работи тези случаи също се усилват, само че от предходната година се следи и наклонност за растеж на самопредлагането за сметка на насилственото извеждане на девойки в чужбина за разврат, посочи Василев. Според доклада на ВКП от януари до март в цялата страна са регистрирани 50 малолетни и трима малолетни жертви на трафик на хора.

Експлоатираните деца са с 14 повече, в сравнение с през 2017 година Най-много обаче се усилват случаите на трафик на пълнолетни за насилствен труд, които от началото на 2018 година са 39 при 31 за цялата 2016 година

„Жертвите са най-вече млади и безработни. Притиснати в ъгъла, те гледат единствено каква заплата им се предлага, като постоянно не обръщат внимание на неналичието на трудов контракт и осигуровки“, разясни Петя Атанасова, ръководител на съдружие „Младежка самодейност за стабилно развитие“.

Тя онагледи обстановката с данни от опит на Асоциация „Анимус“, откъдето популяризирали мнима оферта, че набират за Дания риболовци, които да вадят зелен хайвер. Без да ревизират валидността на предлагането, молби подали над 120 претенденти, част от които били с високо обучение. За да увеличи критичността измежду младите при избор на работа, сдружението взаимно със студентските препоръки във Варна, Бюрото по труда и КТ „Подкрепа“ е провело дебютна акция „Робски труд NO“.

„От април до момента достигнахме до над 3000 младежи от 19 до 29 година, които са най-уязвимата възрастова група за трудова употреба. Надяваме се финансираната от общинската дирекция „Превенции“ акция да стане ежегодна“, добави Атанасова. Според нея растежът на разпознатите жертви на трафик у нас се дължи и на усъвършенствания синхрон сред институциите. Варна е измежду положителните образци в страната. След взрив в трафика на бременни за продажба на новородените им зад граница през 2009 година, от няколко години в района няма нито един подобен случай, до момента в който в страната за първото тримесечие са регистрирани 34.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР