Жертвите на бурята Киърън в италианската област Тоскана вече са

...
Жертвите на бурята Киърън в италианската област Тоскана вече са
Коментари Харесай

Воден апокалипсис: Бурята Киърън взе още жертви в Италия

Ж ертвите на бурята " Киърън " в италианската област Тоскана към този момент са осем. Във вторник бе намерено тялото на мъж, който се водеше за липсващ от 2 ноември, когато стихията връхлетя региона, съобщи АНСА.

Тялото на 84-годишната жертва бе открито в град Прато, северозападно от Флоренция. 

Заради стихията държавното управление на Италия разгласи изключително състояние.

Жертви на бурята, въпреки и по-малко, имаше и в други европейски страни, измежду които Португалия, Франция, Белгия, Нидерландия, Испания, Германия. От страните в Западна и Централна Европа обаче Италия се открои с най-големия брой починали.

Бурята “Киърън ” е третата естествена буря с доста жертви, връхлетяла Италия за по-малко от година. В края на ноември предходната година 12 души починаха при свлачища на остров Иския, породени от проливни дъждове. Сред жертвите тогава имаше и българка.

През май тази година 17 души починаха в италианската област Емилия-Романя след проливни дъждове, предизвикали пагубни наводнения. В провинция Равена се стигна до гибелта на осем души на възраст над 60 години, т.е. жертвите бяха възрастни, уязвими и трудноподвижни хора. Две жертви имаше в провинция Болоня, а седем души починаха в провинция Форли-Чезена. Щетите от наводненията бяха големи най-много за бранша на селското стопанство. Властите отпуснаха незабавно финансиране за потърпевшите региони, които бяха посетени и от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която даде обещание европейски средства за Италия.

Жертвите на бурята “Киърън ”, връхлетяла Италия вечерта на 2 ноември, също бяха най-вече възрастни хора от Тоскана. До смъртни случаи се стигна в общините Кампи Бизенцио, Монтемурло, Розиняно, Прато, Винчи. Сред жертвите е фамилна двойка, която пътувала с кола във Винчи и била пометена от поток от вода и тиня. Двете тела бяха открити на 3 км от мястото, на което е била открит автомобилът, с който е пътувала двойката.

Лошото време засегна освен областите Тоскана и Венето, само че и областите Ломбардия, Фриули-Венеция-Джулия, Умбрия, Абруцо, Сардиния, Лигурия, Калабрия, Пулия, Базиликата и Тренто. В Тоскана, която пострада тежко, доста реки излязоха от коритата си. Хиляди хора останаха без ток, над 1200 души бяха евакуирани превантивно, а достъпът до 14 000 души на разнообразни места в региона се оказа вероятен само с лодки, обобщават италианската новинарска организация АНСА и новинарският канал “Тискали Нотицие ”.

В петък държавното управление на Италия разгласи изключително състояние за Тоскана и че отпуска първична помощ в размер от 5 милиона евро за справяне с последствията от стихията. Пред “Радио 24 ” лидерката на левоцентристката опозиционна Демократическа партия Ели Шлайн съобщи, че “в държавното управление има някои хора, които не престават да отхвърлят климатичните промени, блокират възобновимите сили и към момента не влагат задоволително в предварителната защита на бедствията ”, съобщи АНСА. Тази подигравка не се понрави на последователите на ръководещата коалиция в Италия.

Италианският министър председател Джорджа Мелони съобщи в пост във профила си във Фейсбук:  “Опозицията има цялостното право да подлага на критика работата на изпълнителната власт, само че да се възползва от  бедствията и нещастията, с цел да насочва инструментализирани и голословни политически нападки, е едно държание, което аз намирам за неразумно ”. След което Мелони разгласява и фотография на пожарникар, спасяващ новородено от наранена от наводнения зона в Тоскана и разяснява, че този кадър има по-голямо значение от хиляди думи по тематиката. Премиерът изрази признателност и благодарност на пожарникаря и на всички, които вземат участие в избавителните интервенции в Тоскана.

За климатични промени в Италия се заприказва и през май след наводненията в Емилия-Романя.  Тогава специалисти споделиха, че климатът в Италия се африканизира, че интервалите на превалявания може и да не са се нараснали като цяло, само че пък са се нараснали случаите на интензивни превалявания и стихии, които обаче въобще не облекчават все по-тежките случаи на продължителна суша в страната. След свлачището на остров Капри се заприказва, че там пожарите и безразборното и нелегално строителство са създали терена неустойчив, което е асъдействало за тамошната покруса.

Tuscany death toll from Storm Ciaran rises to eight
— The Local Italy (@TheLocalItaly)
Италиански медии напомнят, че на 24 август Общественият консорциум за наблюдаване на околната среда в Тоскана, основан взаимно с Националния съвет за научни проучвания, предизвести, че от 1955 година насам климатът в Тоскана се е трансформирал и има покачване на температурите приблизително с 1,6 градуса по Целзий в региона. Скоростта, с която настава това нарастване на температурите, притегля вниманието. На планетарно равнище междинните температури са се покачили с 1,1 градуса по Целзий за 140 години, до момента в който в Тоскана покачването е по-голямо и за по-кратко време, отбелязва издание “Грийнрипорт ”. Затоплянето в тази област е по-силно изразено през лятото  - с 2,9 градуса по Целзий по отношение на температурите през 50-те години. През есента и пролетта покачването е с 1,5 градуса по Целзий по отношение на температурите през 50-те години. Увеличението на температурите е по-малко в равнинните зони (плюс 0,8 градуса по Целзий) по отношение на планинските (плюс 1,8 градуса по Целзий).

През последните 20 години в Тоскана са се нараснали трикратно горещите талази по отношение на предходните десетилетия, а извънредно топлите дни отвън летния сезон са се удвоили от 1955 година насам в същата област, установи още “Грийнрипорт ”, като се базира на данните на специалисти, оповестени на 24 август.  За сметка на това преваляванията са намалели приблизително с 8 % от 1955 година, като най-голямо понижение има през лятото (с 26 процента), а минимум през есента (с 3 процента), показва още изданието.

С увеличение на температурите се асоциира и зачестяването на рисковите метеорологични събития – от горещи талази и суши до така наречен “водни бомби ”, които са проливни превалявания за малко време, изсипващи се над даден регион и причиняващи опустошителни наводнения, показва “Грийнрипорт ”.

Изданието “Фолио ” обаче напомня, че в Тоскана проливните дъждове и наводненията от епохи са класика през есента.

Подобни бедствия е имало през 1966 година, 1844 година, 1758 година, 1740 година, 1589 година, 1557 година, 1547 година, 1333 година, 1269 година, 1117 година, като това са случаите на наводнения във Флоренция и покрайнините. При наводненията от 1557 година при преливането на река Арно, преминаваща през града, водата е достигнала 5 метра на мястото на актуалната улица “Верди ”. Наводнението от 1547 г.  пък е лишило живота на над 100 души, напомня изданието. “Поне в някои от тези предишни случаи няма по какъв начин лидерката на опозицията Шлайн да твърди, че за тях са съдействали моторите с вътрешно горене ”, отбелязва “Фолио ”.

По зла подигравка на ориста бедствието в Тоскана в този момент съвсем съответства с годишнина от сходно злополучие, напомня “Скай Ти Джи 24 ”. На 4 ноември 1966 година след няколко дни на превалявания река Арно прелива и наводнява Флоренция и други региони. Жертвите са 35, като единствено във Флоренция те са 17. Водата нахлува в църкви, институции, жилища, магазини, музеи. Причинени са големи вреди на културното и историческото завещание, измежду които картини и други творби на изкуството, ръкописи, книги. Водата навлиза на Стария мост, в “Палацо Векио ”, в катедралата, в хранилищата на музея “Уфици ”. Придвижването в града става единствено с лодки. Четири хиляди фамилии остават без покрив над главите си, а общият брой на хората, наранени от наводненията, е 20 000. Водоснабдяването и електроснабдяването са прекратени, а държавното управление в Рим научава часове по-късно какво се случва във Флоренция. Първоначално се счита, че жертвите са доста повече, защото придошлата вода повлича по улиците на града манекени от витрините на магазини, които мнозина объркват с човешки трупове. На табела, непокътната и до през днешния ден в квартала край базиликата “Санта Кроче ”, написа, че освен това наводняване равнището на водата там е достигнало 4 метра и 92 сантиметра. Доброволци от цяла Италия идват във Флоренция, с цел да се включат в спасяването, почистването и изсушаването на творбите на изкуството, потърпевши по време на наводненията - и до през днешния ден тези хора са известни като “Ангелите на калта ”.

Що се касае до другата област, в която съгласно в. " Кориере каузи сера " бурята “Киърън ” е лишила живота на един човек – региона Венето, тя също означи на 4 ноември мрачна годишнина. На тази дата също през 1966 година беше записано най-високото равнище на прилив във Венецианската лагуна, като тогава така наречен “висока вода ” доближи 194 сантиметра, напомнят локални издания.

Друго съществено естествено злополучие, сполетяло Венето в предишното, е мощното торнадо, лишило на 11 септември 1970 година живота на 36 души. В квартала “Санта Елена ” на Венеция стихията прекатурна едно от корабчетата на градския превоз, при което починаха 21 души. Днес в региона на спирката на корабчетата там има паметна плоча за починалите при бедствието.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР