Жертви, блокирани селища, съсипана инфраструктура, щети за милиони, огромен стрес

...
Жертви, блокирани селища, съсипана инфраструктура, щети за милиони, огромен стрес
Коментари Харесай

Коментар | Подготвени за екстремно време - засега само на хартия

Жертви, блокирани селища, унищожена инфраструктура, вреди за милиони, голям стрес и прибързано завършил летен сезон. Тежката стихия, която потопи Южното Черноморие, евентуално не е безспорен казус, само че без значение дали всички го осъзнават и признават, тя е част от нещо, което ще се случва все по-често - рискови прояви на климат, който се трансформира. А България явно няма да мине " сред капките ".

Време е да променим генерално мисленето си. Валежите в община Царево са 40% от годишната норма и съгласно климатолози могат да се сравнят с мусонните дъждове в Индия. Едва ли има кмет и общественост, които да могат да предотвратят напълно вредите при сходни условия. Но въпреки всичко те могат да се минимализират.

Засега обаче опциите остават единствено на хартия, а в някои случаи даже не са стигнали и до хартията.

Оказва се да вземем за пример, че Царево и Лозенец само в цялата община са включени в локалния План за ръководство на риска от наводнения. Най-тежко потърпевшите къмпинги " Арапя " и " Нестинарка " и селата Варвара, Синеморец и Ахтопол въобще не са част от него, макар че очевидно са мощно уязвими и рискови зони.
Реклама
Отелен въпрос е дали въобще нещо следва от тези проекти. Тук обичаме да си смигваме и официално да отбием номера - най-често за пред Европейски Съюз. На хартия България кардинално има и (много закъсняла) Национална тактика за акомодация към изменението на климата от 2019 година Но на процедура всяко естествено злополучие разкрива единствено несвършена работа и заметени проблеми.

Като оставим настрани комбинацията от лакомия и корупция, довела до бетониране на Черноморието, настоящето наводняване е мотив да светнат блестящо алените лампи и пред локалните, и пред централните управляващи. Отбиването на номера ще коства все по-скъпо и от дълго време е време за действителни, а не хартиени ограничения. А някои от тях са толкоз базови, че чак е срамно - да се почистят отводнителните дерета, вместо да се засипват и застрояват; да се спрат сечите, вместо гори да се трансформират във ваканционни комплекси; да се построява трайна и добре поддържана инфраструктура, вместо да се краде от публични поръчки.

Хората могат да се приспособяват към измененията в климата. Обратното обаче не е правилно - природата сигурно няма да се съобрази с хората.
Свързани публикации Национален връх за превалявания провокира смъртоносни наводнения в Царево 5 септември 2023, 18:04 Как климатичните промени ще се отразят на почивките 31 август 2023, 12:37 Симеон Матев: Климатичните промени заплашват земеделието 12 август 2023, 12:47 Интервю | Магдалена Малеева: Устойчиво климатично бъдеще е изцяло допустимо, в случай че действаме уверено 29 юли 2023, 09:25 Новият климат: 40°C e новото 30°C, само че има по какъв начин да приспособяваме стопанската система и живота си 21 юли 2023, 06:26
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР