Жените от всички възрасти в Италия ще могат да получават

...
Жените от всички възрасти в Италия ще могат да получават
Коментари Харесай

Италия ще раздава безплатно противозачатъчни хапчета на всички жени

Жените от всички възрасти в Италия ще могат да получават от в този момент нататък гратис противозачатъчните хапчета. Това става допустимо, откакто Комитетът по цените към Агенцията по медикаментите утвърди промяна в тази сфера. Тя планува още и дамите на Апенините да получават даром и PrEP, профилактичното хапче, предпазващо от възпаление с ХИВ, вируса на СПИН.
За Италия това е еднакво на двойна гражданска война в областта на опазването на здравето на дамите. В някои области на Ботуша здравните служби към този момент предвиждаха безплатното даване на тези лекарства, само че единствено за девойки до 25 години или за безработни. Сега препаратите ще се дават на всички, без разлика на възраст и финансово състояние. Всичко това ще коства на страната 140 млн.евро годишно. Много дами до момента не използваха противозачатъчното хапче, просто тъй като не можеха да си го разрешат. На Апенините една опаковка коства сред 10 и 25 евро.
Втората „ гражданска война ”, обвързвана с безплатното даване на хапчето PrEP, подрежда Италия до Франция, Германия, Испания и Англия, където това се прави. Този медикамент ще се дава на дамите от рискови категории единствено в профилираните за това центрове. В момента това хапче коства 60 евро на месец. Андреа Фори от болничното заведение „ Сако ” в Милано споделя пред в. ”Кориере каузи сера ”, че новата мярка ще значи икономисване на пари за националното опазване на здравето, тъй като лекуването на серопозитивен е доста по-скъпо. Ако хапчето се употребява вярно, то може да докара до 100% попречване от възпаление с ХИВ–вируса. За държавния бюджет безплатното даване на това хапче значи сметка от няколко стотин хиляди евро годишно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР