Жените, които клюкарстват за другите, са водени от ревност и

...
Жените, които клюкарстват за другите, са водени от ревност и
Коментари Харесай

Жените, които клюкарстват за другите, са водени от ревност и ниско самочувствие

Жените, които клюкарстват за другите, са водени от ревнивост и ниско самочувствие. Това сочи изследване на китайски учени, оповестено в сп. Evolutionary Psychological Science и представено от Мейл онлайн.

В проучването са взели участие 190 представители на нежния пол на възраст сред 23 и 35 години. Те са помолени да оценят по канара личната си физическа прелест и самочувствие.

След това на инцидентен принцип им е било предоставено да гледат фотоси на дами, категоризирани като високо или ниско привлекателни.

Участничките трябвало да си показват, че са в обществена група с „ целеви “ представител на мощния пол, както и че дамата, която са видели на фотографията, става част от тяхн и се пробва да се сближи с „ техния мъж “.

Те оценили ревността си по канара, след което им била показана отрицателна информация за дамата. Участничките в изследването били помолени да дефинират вероятността да споделят тази информация в разнообразни обществени контексти.

Анализът демонстрира, че те са по-склонни да популяризират отрицателна информация за дамата по-скоро измежду личните си другари, в сравнение с измежду други хора.

Също по този начин се оказало по-вероятно да оповестят, че изпитват по-високи равнища на сантиментална ревнивост, в случай че дамата е привлекателна, което от своя страна е обвързвано с по-големи шансове да популяризират злословия за нея.

Участниците с ниска самокритика са били малко по-склонни да клюкарстват, изключително когато съперниците са били доста привлекателни, откриват откривателите.

Екипът от пекински учени разгласява своите открития в списанието Evolutionary Psychological Science.

„ Това изследване изследва дали и по какъв начин младите дами употребяват тактики за злословия, с цел да завоюват благоприятни условия за себе си, когато са изправени пред физически привлекателни евентуални сантиментални съперници “, пишат те.

„ Резултатите ни демонстрират, че когато са изправени пред физически привлекателни евентуални съперници, младите дами изпитват по-високи равнища на сантиментална ревнивост. Поради това са по-склонни да предават на приятелите си отрицателна информация, която може да навреди на половата известност на възможните противници “, обобщават учените.

Освен това дамите, които имат ниска самокритика, са в доста по-голяма степен предразположени да изпитват по-високи равнища на сантиментална ревнивост и са по-склонни да предават отрицателна информация на приятелите си под формата на злословия, написа в проучването.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР