Жената трябва да готви, да чисти и да гледа деца.

...
Жената трябва да готви, да чисти и да гледа деца.
Коментари Харесай

Да готви, да чисти и да гледа деца: Проблемите на японската жена

Жената би трябвало да готви, да чисти и да гледа деца. Въпреки университетските си дипломи и уменията си. Явно по този начин считат доста от фирмите в Япония - една от най-големите стопански системи в света, написа.

Близо 80 % от хората в Япония считат, че обществото в азиатската страна фаворизира мъжете. Едва 14,7% от японците са на мнение, че в страната им има тъждество сред мъже и дами. 

Най-голямо е неравенството в политиката, показват 82 на 100 от интервюираните японци. Повече от 64% считат, че на работното място дамите са ощетени, а други 60 на 100 обръщат особено внимание на фамилния живот - според обществените настройки в Япония дамата би трябвало да готви, да чисти, да се грижи за семейството и да отглежда децата . " Резултатите от изследването не ме изненадват. Тъжно е, че нищо не се трансформира към по-добро ", споделя Кизато Китанака, професорка по социология в Университета в Хирошима.

Няма смисъл да предлагат на дамите работа

" Този проблем визира всички слоеве на японското общество. Вероятно той е най-очевиден в разликите в приходите, заетостта и опциите за кариера при дамите ", споделя тя пред Дъждовни води. " Младите дами излизат от висшите образователни заведения със същите умения и познания като мъжете. Но фирмите и организациите, които би трябвало ги наемат, постоянно са заседнали в старомодния метод на мислене. " Те допускат, че дамите ще изоставен компанията след няколко години, с цел да се омъжат и да имат деца. " Така че за тях няма смисъл да оферират на дамите същите благоприятни условия за образование и покачване като на чиновниците мъже. "

Време е за смяна - в образованието и в работата

В долната камара на японския парламент дамите заемат малко под 10% от 465-те места. По този метод Япония се подрежда на 165-то място в това отношение от общо 180-те страни, следени от международната асоциация на парламентите Интерпарламентарен съюз (ИПС). На неотдавнашните избори за долната камара на Народното събрание единствено 18% от претендентите бяха дами.
Поне в бранша на образованието съществува тъждество сред половете - или най-малко такова беше чувството дълго време. Но и това не е правилно, споделя Хироми Мураками, професор по политически науки в токийския филиал на университета Темпъл в Съединени американски щати. " Неравенството може би е по-малко явно. Но през последните години имаше няколко абсурда, при които университети са предпочитали претенденти мъже пред дами с по-добри резултати от изпитите. "

Не е правилно, че няма пълноправие

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида  е упълномощил на кабинета и на специалистите по пазара на труда да подсигуряват, че до 2030 година 30 % от висшите длъжности в огромните японски корпорации ще бъдат заети от дами. По-високи заплати, повече покачвания и смяна в публичните настройки по отношение на дамите са от решаващо значение за това дамите да получат повече висши позиции в фирмите, разяснява още Кишида.

Според консервативните традиционалисти обаче не е вярно твърдението, че дамите получават по-малко благоприятни условия на работното място от мъжете.  " Не имам вяра, че дамите са в неравностойно състояние в японското общество. Отдавна съществуват закони, които им подсигуряват същите права като на мъжете ", споделя Йоичи Шимада, откривател в Университета на префектура Фукуи. " Може би неравностойното състояние се дължи на упованията на обществото, че дамите се занимават най-вече с развъждането на деца. Но това не е рядко срещан проблем. Същото е ситуацията и в други елементи на света, в Съединени американски щати или Европа. Това не е огромен проблем. "

Именно заради тези настройки социоложката Кизато Китанака е доста песимистично настроена по отношение на възможностите за действителна смяна в Япония.

" Тези настройки са толкоз надълбоко вкоренени в нашето общество ", казва тя. " Може би ще има смяна. Но тя ще настъпи последователно и доста постепенно. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР