Жената, чието творчество е символ на Стария Юг, е уникален

...
Жената, чието творчество е символ на Стария Юг, е уникален
Коментари Харесай

Маргарет Мичъл и отнесеният от вихъра Юг

Жената, чието творчество е знак на Стария Юг, е неповторим по своето естество феномен в американската литература. Тя твори във времена, когато мъжкото наличие е освен преобладаващо, само че и мнението на писатели, критици и публицисти е това, което споделя какъв брой дълго ще живее дадена творба. Никой не може да премине оттатък бариерата, в случай че не е утвърден и позволен от към този момент потвърдилите се гении. И в тези години се появява една никому незнайна жена, брачна половинка, стопанка от Атланта, която е написала разказ за Американската революция.

 Gone with the wind front cover
Първото издание на романа

Никой не харесва концепцията да бъде поучаван от провинциална стопанка, която стартира да написа, тъй като си навехва глезена и би трябвало да си запълва времето с нещо. Публиката обаче е на друго мнение. Противоположното. „ Отнесени от вихъра “ още с появяването си провокира възторг и става една от най-популярните и продавани книги в страната. Всички четат за Скарлет, Ашли, Рет, цялото семейство О’Хара, памуковите плантации, хубавия, идиличен (за белите) Юг и Гражданската война, след която нищо към този момент не е същото. Независимо от мнението на критиците и писателите, Маргарет Мичъл става новото литературно изобретение.

 отнесени от вихъра
Кадър от кино лентата „ Отнесени от вихъра “ (1939)

Това е Гражданската война, която Югът изгубва и би трябвало да се издигне още веднъж, въпреки и не същия. Това са семейство Уилкс, които изгубват плантацията си и разчитат на Скарлет. Това са всички тези плебеи, които си мислят, че ще бъдат освободени от янките, само че свободата се оказва мираж. И тук несъмнено е обичаната на всички дами и мъже Скарлет О’Хара. Яркочервена, също като името си, нейният живот не е нищо повече от оцеляване, мощ и кураж. Това безспорно е една от най-силните дами в литературата въобще. Най-дръзката, смела, глупава, на моменти луда, безпардонна – Скарлет е кучката от литературата, която не можеш да не обичаш.

Всяка се дами преди 16-тата си годишнина, на 20 и неженена значи остаряла мома. Свят, в който си щипеш бузите и хапеш устните, с цел да почервенеят. Всички са щастливи и живеят в равнодушие, граничещо с безвремие. Робите правят всичко, те устоят плантаторите. Всичко това завършва с Гражданската война. Конфедерацията не удържа янките и четири години по-късно, през 1965 година, Югът остава единствено спомен. А с него си отиват и всички негови порядки. Но момичето с ирландска кръв не се предава и избира куража пред репутацията. Скарлет О’Хара хваща оръжието на своето време и побеждава с него. Разбира се тя постоянно остава капризното дете, което желае да получи всичко непременно. Затова от време на време работи безредно и импулсивно и това й коства доста. Но тя е такава. Неслучайно е една от любимките на читателите. От другата страна е нейният противовес, Мелани Хамилтън, брачната половинка на Ашли, на която Скарлет, заслепена от егоизма си, по този начин и не осъзнава какъв брой доста дължи. Разбира го най-после, само че прекомерно късно.

 маргарет мичъл, отнесени от вихъра
Маргарет Мичъл в Ню Йорк през 1938 г.; Getty Images

Маргарет Мичъл написа „ Отнесени от вихъра “ в продължение на 10 години. Няма други издадени книги. Никога не привиква с известността и даже я отхвърля. Тя е Грета Гарбо на литературата, която живее насаме до самия си край, отхвърля да дава подписи, отхвърля да дава името на героите си за комерсиални цели (като сапун за ръце „ Скарлет “) и не обича да приказва обществено.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР