Жена от Пловдив роди близнаци по естествен път след предишно

...
Жена от Пловдив роди близнаци по естествен път след предишно
Коментари Харесай

Рядък случай: Жена роди близнаци по естествен път след преди...

Жена от Пловдив роди близнаци по натурален път след предходно цезарово сечение. Двете момиченца се появиха на 11 декември с тегло от 2460 и 2540 грама. Уникалното за България раждане се случи в болница „ Селена “ в екипа на доктор Илко Ненев, неонатолога доктор Петя Георгиева и ак. Радева.

Бебетата Виктория и Габриела и майката Ирина са в чудесно здраве и през вчерашния ден бяха изписани от лечебното заведение.

„ Вагиналното раждане след секцио е изцяло допустимо. Също и естественото раждане на близнаци. Разбира се, надалеч не постоянно, само че несъмнено по-често в сравнение с се случва. “, споделя доктор Илко Ненев.

Вагиналното раждане на близнаци след предходно секцио обаче е съществено предизвикателство, защото при многоплодната бременност разтягането на матката е по-голямо и това усилва риска от руптура. Според доктор Ненев три са изискванията при които може да се случи вагинално раждане след Цезарово сечение: Необходимо е да се откри акушер-гинеколог, който поддържа естественото раждане и има опит в тази област.

Той би трябвало да оцени има ли противопоказания за това да се опита обикновено раждане след Цезарово сечение, снемайки детайлна анамнеза и извършвайки точно акушерско и ехографско проучване. Необходимо е раждането да се направи в болница, която има непрекъснато дежурен екип и най-високо равнище на подготовка на личния състав и инсталация. Важно е и бъдещата майка да има цялостно доверие на акуширащия екип и да бъде стимулирана.

А мотивация на 32-годишната Ирина не липсва. Младата жена родила първото си дете преди две години в пловдивска болница. Казали й, че бебето е прекомерно едро и няма да може да се появи по натурален път. В последна сметка Александър пристигнал със напълно обикновено тегло от към 3500 грама. Разочарована Ирина решила, че при положение, че няма медицински индикатори за друго, вторият път ще роди обикновено.

За нейна предстояща изненада обаче втората бременност била с близнаци. Очаквана тъй като в рода на Ирина има история с многоплодни бременности. Но пък считала, че ще я отдалечи от мощното й предпочитание за обикновено раждане. Своите съидейници в реализирането му обаче разкрила в профилираната болница. А раждането минало незабелязано, за броени часове.

Възстановяването след вагиналното раждане младата майка споделя, че е доста по-бързо в сравнение с след оперативното, а болката – несравнимо по-малка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР