Желанието за консумация на храна е най-лошият враг на всеки

...
Желанието за консумация на храна е най-лошият враг на всеки
Коментари Харесай

10 причини, поради които чувствате постоянен глад

Желанието за консумация на храна е най-лошият зложелател на всеки човек, който съблюдава диета.

Но здравословният апетит е сигнал, че тялото ви се нуждае от " гориво ", с цел да действа вярно. И в тази ситуация това гориво е храната. Ако сте пропуснали хранене, тогава гладът е изцяло естествена реакция на тялото ви.

Но в случай че чувствате апетит, малко откакто сте се нахранили, това не е добър знак.

Ето и кои са най-честите аргументи, заради които непрекъснато се чувствате гладни.

1. Лош сън

Лошият сън води до дисбаланс на хормоните. Дори и единствено една вечер да не сте спали добре, това може да докара до повишение на равнището на грелин (хормон, който подтиква апетита), както и до намалено равнище на лептин (хормон, който предизвиква възприятие на ситост).

2. Високи равнища на стрес

Когато сме подложени на стрес, равнищата на кортизол в тялото ни се покачват. Всъщност кортизолът ни кара да жадуваме за захар и за храни с високо наличие на мазнини.

3. Проблеми с щитовидната жлеза

Прекомерният апетит също е обвързван с хипертиреоидизъм - постоянно срещано заболяване, засягащо щитовидната жлеза, което значи, че тя е свръхактивна.

Когато равнищата на щитовидните хормони са прекомерно високи, виталните функционалности на организма се форсират и вие изгаряте силата по-бързо от плануваното. Това изяснява нарасналото предпочитание за потреблението на храна.

4. Ниска кръвна захар

Ниската кръвна захар или хипогликемия значи, че глюкозата в тялото ви е спаднала до доста ниско равнище. Това положение предизвика непрекъснат апетит.

Мозъкът ни се нуждае от сила, с цел да действа и глюкозата е нужното за него гориво. Така че, когато захарта в кръвта понижава, понижава и вашата мозъчна активност. Тогава мозъкът стартира да подава сигнали, че тялото се нуждае от гориво, заради което стартирате да изпитвате апетит.

5. Диабет

Диабетът вид 1 и 2 може да причинят чести пристъпи на апетит.

При естествени условия тялото трансформира захарта от храната в гориво, наречено глюкоза. Но в случай че страдате от диабет, захарта от храната, която ядете, може да не попадне в тъканите. Това е повода да чувствате непрекъснат апетит.

6. Заразяване с паразити

Понякога несъразмерният апетит, даже малко след ястие, може да бъде издайнически симптом за болест с паразити.

Червеите, изключително тениите и остриците, е допустимо да живеят в тялото ви от дълъг интервал от време, без да подозирате за тяхното битие.

7. Предменструален синдром

Жените, на които им следва менструация, също могат да виждат нараснал вкус.

Продължаващите хормонални промени в тялото, които се случват през втората половина на менструалния цикъл и изчезват в границите на 1 до 2 дни след неговото начало и могат да ви накарат да се чувствате гладни от самото начало.

8. Бременност

Много бъдещи майки изпитват нараснал вкус, което не е неприятно. Всъщност увеличението на апетита подсигурява, че бебето получава задоволително хранителни субстанции, с цел да пораства.

Нормално е да качите към 4 до 6 кг през първия триместър, по-късно 1 кг на седмица през втория и третия триместър.
 Защо изпитвате неукротим апетит към избрани храни Защо изпитвате неукротим апетит към избрани храни
Понякога желанието да хапнем нещо сладко, солено или мазно е просто чревоугодничество и демонстрация на добър вкус. Когато сме на режим за...

9. Дехидратация

Когато тялото е хронично обезводнено, можете да чувствате и непрекъснат апетит. Всъщност доста хора даже бъркат жаждата за апетит.

10. Пиене на алкохол

Чаша вино или бира с вечерята също може да бъде причина, заради която непрекъснато се чувствате гладни.

Пиенето на алкохол води до повишение на хормона грелин, което провокира възприятие на апетит, даже в случай че стомахът ви е цялостен. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР