Желанието за дом в чужбина съчетано с инвестиционни намерения, подбудени

...
Желанието за дом в чужбина съчетано с инвестиционни намерения, подбудени
Коментари Харесай

Къде и какви имоти купуват българите зад граница

Желанието за дом в чужбина съчетано с капиталови планове, подбудени от покачващата се инфлация, карат от ден на ден българи да се замислят за покупката парцел зад граница. Някои го вършат за да имат ваканционен парцел в друга страна, което им предлага по-атрактивно и по-различно прекарване от това да имаш парцел в България. Други купуват за да обезпечат на детето си, което следва в чужбина, дом, като преценят, че покупката ще им излезе по-изгодно, в сравнение с наемането на апартамент. Много постоянно децата остават да работят там, където са следвали и това е още една основателна причина да се купи малко жилище. Какво би трябвало да имате поради, когато сте решили да купите парцел в чужбина? Какви фактори би трябвало да отчетете? Къде досега българите най-вече купуват недвижима собственост зад граница? Отговор на тези въпроси дава в особено изявление за най-големия уебсайт за недвижими парцели Никола Стоянов, притежател на организация LUXIMMO. Компанията предлага парцели в редица европейски страни, както и прави първа консултация на тези, които са решили да влагат средства в недвижима собственост зад граница.

Господин Стоянов, къде в чужбина българите търсят да купят парцели и към какъв вид недвижимости има най-вече запитвания?

Традиционно максимален интерес има към северната част на Гърция и то главно в два региона. Единият са двата ръкава на Халкидики – първи и втори. Наблюдаваме интерес и към трети ръкав, само че там няма толкоз доста парцели. Вторият регион е към Кавала, където цените са много преференциални спрямо останалата част на южната ни съседка. Близо 80% от българите, които вземат решение да купят парцел в чужбина избират северна Гърция.

Няма публични данни какъв брой българи са купили парцели в Гърция, само че последните месеци ползата е голям. Не сме имали толкоз доста запитвания, колкото следим през последната година.



Засиленият интерес обвързван ли е по някакъв метод с военните дейности в Украйна?

Не мисля. Войната по никакъв метод не промени търсенето. По-скоро хората в България последните месеци влагат свободните си средства в парцели, с цел да запазят капитала, с цел да не „ изяде “ инфлацията парите им. Гърция си е нещо като част от българския пазар. Влагат си парите в парцели наоколо – в една позната и приятна страна.

Последната година има и много българи, които търсят парцели в Дубай. Макар и малко, съществува питане за придобиване на парцел и в Турция. Има и една трета категория клиенти – българи с извънредно огромни финансови благоприятни условия. Инвестиционно купуват в европейски столици като Виена, Лондон и Испания…

В Испания има много огромна българска диаспора…

Да, по този начин е. Испанското крайбрежие е доста атрактивно. Имаме малко българи и в Италия, които купуват в техните курорти. Част от клиентите са привлечени от Рим в качеството ѝ на европейска столица.

Съединени американски щати също във фокуса на дребна част от българските клиенти, искащи да придобият парцел зад граница, въпреки че там много се подвигнаха цените поради инфлация. Имаше скок на пазара. Доларът също много нарастна, което в допълнение увеличи цената на парцелите прекалкулирани в евро.

Каква е обстановката с един от най-атрактивните за задгранични купувачи пазар на парцели, а точно Англия?

Английският пазар е доста забавен. Чужденците стопираха през последните години да купуват парцели там, само че в този момент предвид на мощното обезценяване на английския паунд парцелите на острова от ценова позиция още веднъж са атрактивни.

Да създадем съпоставяне с пазара в прилежащи страни. Например в Турция се приказва, че е по-евтино от всички прилежащи към България страни?

Не е по-евтино. Коректното е да съпоставяме Истанбул със София. Атрактивни са част от ваканционните им парцели и по-конкретно регионът Анталия и на юг от нея. Алания е нещо като българския Слънчев бряг. Там е два пъти по-презастроено, в сравнение с в Слънчев бряг. Като качество на строителство не бих споделил, че е високо. В някои връзки даже е по-ниско от нашето.

Цените там фактически паднаха, заради поевтиняването на турската лира и тук-там доближиха нашите цени. По-евтини са парцелите, издигнати преди 10-15 години. Новото строителство, което на процедура не стопира е релативно по-скъпо от нашето.

Цената на труда у нас е много висока, което също въздейства на крайната стойност?

В Турция цената на труда е по-ниска заради няколко аргументи. Първата е девалвацията на турската лира, която доближи близо 80%. Тя прави техния труд доста по-евтин в еврово изражение. Второто е маниерът на работа на турските строителни компании. Там се работи по друга система, с доста огромни мащаби и употребяват способи и технологии, които са за непрекъснато създаване. Там градежът не се стопира. Отива се на него, вършат се мобилни домове за служащите. Те живеят на градежа и работят на три смени.

Обикновено на работата на градежите там от строителите се гледа като на гурбет – изкарваш каквото можеш от обекта за минимално време и отиваш на идващия. Работи се на заработка. Самият работен развой е доста дейно проведен. Те строят доста по-бързо, по-евтино от нас и в последна сметка съумяват да реализират една по-ниска себестойност, която се отразява по-късно и на цената на парцелите.

А качеството?

За подобен тип строителство не може да се чака супер качество, само че за задачите на един ваканционен парцел е приемливо. Турция е доста атрактивна като цени на ваканционни парцели за българи, които не желаят парцел на нашето Черноморие. Те избират Турция заради няколко аргументи: там е по-дълго сезона – примерно с към 2 месеца, има хубава храна, чужбина е, забавно е. Нещо по-различно, само че не бих споделил, че плажовете или инфраструктурата са по-добри. Някои хора харесват Турция, а други – не.

Доколко сигурна е инвестицията в неподвижен парцел в Турция?

Това е забавен и значителен въпрос. Държавата е непрекъснато в някакъв стопански динамизъм – инфлация, амортизация на локалната валута. Хората, които мислят капиталово не обичат да влагат средствата си в страни, в които е непредвидимо какво ще се случи в бъдеще. Чисто като ваканционен парцел и за наслаждение и отмора – да, изцяло поддържам такава инвестиция в Турция.

А българи, които имат единствено българско поданство по какъв начин подписват контракта? Предполагам, че се придобива единствено парцела, само че не и земята.

Има разнообразни случаи. Ако се купува вила се придобива земята, само че за Турция това не е проблем в смисъл, че те са си освободили оптимално законодателството от спънки към задгранични купувачи. В Турция новото строителство е сериозен бизнес. Те са доста гъвкави и предприемчиви и са създали по този начин законите си, че да притеглят задгранични вложения от всевъзможен тип. Всеки получава опция да купи парцел без значение какво поданство има.

Процедурата по закупуване е идентична на българската. Няма нищо комплицирано и става бързо.

Турция и Дубай са сходни. Там също се пробват по всякакъв начин да притеглят клиенти от целия свят. Тази азиатска деятелност я следим и в Турция.

Какви са преимуществата и минусите да имаш недвижима благосъстоятелност зад граница? Какво да регистрират клиентите преди да подхващат такава стъпка?

Предимствата са главно според от това защо е предопределен парцелът. Някои купуват за да имат втори дом за отмора и начин на живот. Тук преимуществото е, че са в друга конюнктура.

Второто преимущество е, че нормално там където купуват българи, има по-добри условия за отмора. Така да вземем за пример, в Гърция, Турция сезонът е по-дълъг. Храната е по-добра и по-интересна. В някои връзки е по-спокойно, по-чисто, по-уредено. Налице са чисто битови преимущества.

За тези, които купуват с капиталова цел, най-голямото преимущество е диверсификацията, сигурност, изключително когато се купува в страни, които са по-развити от България. Там постоянно е добре да имаш парцел. В част от тях цените непрекъснато порастват, даже в някои, които бяха подценени до неотдавна. Така да вземем за пример, допреди няколко години във Виена бяха доста преференциални цените. Тези, които купиха там завоюваха, тъй като цените се подвигнаха в пъти за последните години.

Също по този начин в редица европейски столици наемният пазар е доста мощен. Собственикът има непрекъсната рентабилност, която процентно не е доста висока – 1-2%, най-вече 3% на година, само че тя е доста сигурна, тъй като нормално парцелът в никакъв случай не остава празен. Капиталът на вложителя е съхранен в страна, която е по-развита от България, с по-добри закони.

Също по този начин доста българи купуват за децата си парцели в чужбина. Примерно детето отива да учи във Виена. Те купуват едно жилище фамилно, където детето живее през тези години и не заплаща наем. Това е доста честа скица. Много от клиентите, които минават през нашата компания купуват парцели имено там където децата учат и по-късно доста от тях остават и там да работят.

Какви са минусите?

Минусите са главно в по-високите разноски за налози и поддръжката на парцела. Много от постройките, където се купуват парцели имат много по-високи месечни такси. Цената на това да имаш парцел в чужбина е по-висока.

Много изопачени са нещата у нас и много път би трябвало да извървим до момента в който ни се промени ценностната система.

Как стои въпрос ът с покупка на парцел в чужбина благодарение на банково финансиране?

В доста страни може да се вземе заем от локална банка, която да финансира покупката. Не е наложително да е страна в Европейски Съюз. Много от тези страни имат удобна политика за ипотечно финансиране на чужденци при малко по-високи условия.

Нашите банки са доста рестриктивни и консервативни във връзка с отпущането на заеми – изследват приходи, финансово положение и така нататък В другите страни изследването не е толкоз доста. В Дубай да вземем за пример, желаят да им покажеш придвижване по банковата ти сметка за 1 година обратно и че разполагаш с половината от цената като лични средства. Другата половина банкатя я дава като заем. Ипотекират парцела в интерес на банката и ти отпускат заема. Това доста българи не го знаят и решавайки да купят в чужбина мислят, че би трябвало да разполагат с цялата сума на цената. Това не е по този начин.

Каква е обстановката с Гърция по отношение на финансирането покупката на парцел?

Относно Гърция има към този момент 2 български банки, дори повече, които също ще финансират покупка в Гърция., само че ще желаят да им заложиш български парцел. Ние ги консултираме и по тази активност.

Тези задгранични банки, които евентуално могат да провиснал заем за покупка на жилище на българин, те могат ли да изискат от България да се види кредитното досие?

Могат, само че нормално не го вършат. За тях е задоволителна гаранция, че ти имаш позитивно придвижване по банковата ти сметка и второто че си дал половината от парите за парцела като самоучастие.

Да дадем съвет на българите, които са решили да влагат зад граница. Какво да отчетат като се насочат да търсят парцел?

Първо да си създадат доста добре личното проучване на пазарите и страните, в които желаят да купят парцел. Преди да тръгнат да купуват да се посъветват с познати, които са купили там. Да прочетат повече в медиите за тази страна. Да поразучат къде отиват и какво ще вършат.

Преди да купят е добре да отидат и да поживеят известно време в този регион. Да видят дали ще им допадне. Тези, които купуват ваканционни парцели, вземат доста бързо решение, тъй като те нормално купуват там, където са почивали години наред и надлежно познават региона.

Ако отиват да купуват на нов пазар или в европейска столица би трябвало доста добре да си създадат изследването преди този момент и най-добре да се свърже с локален съветник, който да им уточни значимите неща. Много скъпо е да се допита до българската общественост в съответната страна. Във всяка страна, от тези за които приказваме има българска общественост. Някой път е елементарно да я намериш, различен път е по-трудно. Но е добре хора, които са там на място и са живели няколко години да посочат значими неща по отношение на метода на живот, манталитета на хората, компликациите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР