Жегите предизвикват доста силен дискомфорт, който най-често е под формата

...
Жегите предизвикват доста силен дискомфорт, който най-често е под формата
Коментари Харесай

5 неща, които трябва да избягваме в жегите

Жегите провокират много мощен дискомфорт, който най-често е под формата на отмалялост и утежняване на хроничните болести.

Как обаче може да създадем живота си през лятото по-комфортен? Като се откажем от някои привички като пиенето на газирани питиета и потреблението на вентилатор.

1. Избягвайте газираните напитки 

Мислим, че като отворим хладилника и изпием една студента газирана напитка, ще се почувстваме по-освежени. В реалност обаче въздействието на студената напитка минава доста бързо. Просто усещаме стичащата се по гърлото студена течност. Какво става обаче след това? Когато захарта навлезе в кръвния поток, водата напуща клетките на тялото, с цел да възвърне салдото в кръвта и производството на хормона FGF21. Той се изпраща в хипоталамуса и предизвиква жадност. И защото подсладителят от напитките прониква доста бързо в кръвта, след 5-10 минути още веднъж ще ожаднеете.

По принцип няма от какво да се притеснявате, с изключение на за риска от струпване на непотребни килограми. Но когато сте в положение на дехидратация, нещата се утежняват.

Опитът да се рехидратира с подсладени питиета единствено утежнява неналичието на течности и поврежда бъбреците. Содата със захар също е безполезна за възобновяване на електролитния баланс: съдържа 7,5 пъти по-малко натрий и почти същия брой пъти повече глюкоза, в сравнение с е належащо за отбрана против хипонатремия. Затова не се колебайте да подминете кутиите сода и да изберете чиста, негазирана питейна вода.



Снимка: Rudy and Peter Skitterians/ Pixabay

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР