Жан-Люк Годар, колосът на френската нова вълна“ в киното, е

...
Жан-Люк Годар, колосът на френската нова вълна“ в киното, е
Коментари Харесай

Жан-Люк Годар си е отишъл след асистирано самоубийство


Жан-Люк Годар, колосът на френската „ нова вълна “ в киното, е прекратил живота си по лично предпочитание, удостовери юристът му, представен от „ Монд “.

91-годишният режисьор си отиде на 14 септември чрез асистирано самоубийство поради влошено здравословно положение, споделя Патрик Жанре, консултант на Годар по правни въпроси.

Евтаназията е осъществена в Швейцария, където законът позволява асистирано самоубийство при някои тежки медицински положения и по избор на пациента. „ Той не беше болен, просто отпаднал – споделя пред „ Либерасион “ неизвестен източник, непосредствен до фамилията. – Затова взе решението да приключи живота си. Това бе напълно негово решение и за него бе значимо да се знае. “

В минали медийни изяви Годар е споделял вижданията си по отношение на гибелта – на филмовия фестивал в Кан през 2014 година споделя, че не упорства да живее непременно: „ Ако съм прекомерно болен, нямам никакво предпочитание да ме разкарват в инвалидна количка… Никакво “.

На въпроса дали би прибегнал до асистирано самоубийство, той дава отговор позитивно, само че добавя, че решението е прекомерно мъчно. Франция, където режисьорът е роден и прекарва огромна част от живота си, разрешава на лекарите да поддържат тежко болните пациенти под анестезия до сетния им час, само че към момента не позволява асистираното самоубийство, отбелязва „ Гардиън “, представен от " Площад Славейков ".

Дни преди гибелта на режисьора френският президент Еманюел Макрон съобщи, че стартира народен спор за възможното разрешаване на евтаназията и асистираното самоубийство. Самият държавен глава е заявявал, че поддържа разширението на пълномощията на лекарите, само че отбелязва, че „ въпросът не е по никакъв начин елементарен или лек “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР