Жан Фредерик Жолио-Кюри е френски физик и известен общественик. Той,

...
Жан Фредерик Жолио-Кюри е френски физик и известен общественик. Той,
Коментари Харесай

Кой е Жолио-Кюри

Жан Фредерик Жолио-Кюри е френски физик и прочут държавник. Той, дружно със своята брачна половинка Ирен Кюри, са получили Нобелова премия по химия.

Детство и обучение

Този популярен френски физик и държавник е роден през 1900 година в Париж. Бащата на физика е бил много сполучлив предприемач, а майка му е била от протестантско семейство. Фредерик Жолио е шестото дете в фамилията. През 1910 години е бил изпратен да учи в пансион. Седем години по-късно обаче, той още веднъж се прибира в Париж и посвещава живота си на науката. Десет години по-късно той стартира своето висше обучение по приложна химия и физика. Три години по-късно приключва учението си с отличен триумф и с най-хубав резултат от цялата група.

Работа

- Фредерик Жолио става инженер. Докато учи, той получава доста положителни познания и умения по какъв начин да ползва на практика химията и физиката. Но неговата най-голяма пристрастеност били научните проучвания. Причина за това е въздействието от Пол Лангевин, който е френски физик. С него той обсъждал и правил проекти за своето бъдеще, когато се върнал от военна работа. През 1925 година Фредерик почнал работа в Института по радиума при Мария Кюри.

Личен живот

- В този институт той се среща с бъдещата си брачна половинка Ирен Кюри - щерка на Мария. След една година двамата подписват брак (след след сватбата одобряват общата фамилия Жолио-Кюри). След това им се раждат две деца - щерка и сън, които също са станали сполучливи учени.

Изследвания

През 1930 година физикът получава докторска степен за едно проучване на радиоактивният съставен елемент на полоний. Но макар тази степен, той бил никому незнаен.

Откриване на нови детайли:

През 1935 година Ирен и Фредерик получили Нобелова премия за синтез на нови радиоактивни детайли. Така той е вписал вечно името си в историята на химията.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР