Жълтурчето е растение, принадлежащо към семейство макови. Многогодишното тревисто растение

...
Жълтурчето е растение, принадлежащо към семейство макови. Многогодишното тревисто растение
Коментари Харесай

Здрава кожа без акне и черни точки с помощта на жълтурче

Жълтурчето е растение, принадлежащо към семейство макови. Многогодишното тревисто растение с кухи стебла, тъмнозелени листа цъфти с жълти цветя, откъдето идва и името му. На мястото на цвета узряват шушулки, които се пукат и изхвърлят семената си. Растението дава плод 2-3 пъти в годината, тъй че дейно се развъжда и се среща съвсем на всички места.

Видове жълтурчета

- Chelidonium asiaticum – азиатски (30-50 см височина);

- Chelidonium majus – огромен (50-130 см височина).

И двата типа са отровни, само че имат редица потребни свойства и от дълго време се употребява както в източната част на континента, по този начин и в европейската част.

Състав на жълтурчето

 Жълтурче

В листата, стеблата, коренището и горчивото желе жълтурчето съдържа:

- Аскорбинова киселина (витамин С) и каротин (витамин А);

- Органични киселини (ябълчена, лимонена, янтарна);

- Етерични масла, мъка, смоли и сапонини;

- Природни антибиотици (летливи);

- Токсични алкалоиди (хелидонин, сангвинарин, протопин, алокриптопин, коптизин)

Специално внимание заслужава хелидонина и неговите производни - оксихелидонин, гомохелиданин и метоксихелидонин. Този алкалоид е директен родственик на морфин, което не е изненадващо, защото жълтурчето е от семейство макови.

Полезни свойства на жълтурчето и потреблението им

 Жълтурче при Акне

С подобаващи умения и нараснало внимание при потребление жълтурчето може да лекува разнообразни заболявания. Благодарение на комплицираните и наситени биологично-активни съставки жълтурчето оказва на организма многостранно деяние:

- анеститично, антитуморено, антибактериално, противогъбично, спазмолитично, отхрачващо, заздравява рани.

Жълтурчето се употребява за лекуване на:

- Кожата – псориазис, краста, акне, брадавици, папиломи, гъбични инфекции, екзема, изгаряния, рани и язви;

- Горните дихателни пътища и дихателна система – ринит, бронхит, трахеит, ларингит, тонзилит, пневмония, астма, магарешка кашлица и туберколоза;

- Стомашно-чревен тракт – гастрит, язва на стомаха, панкреатит, холецистит, хепатит и ентероколит;

- Кости и стави – ревматизъм, ишиас, подагра, болки в кръста, артрит и артроза;

- Нервна система – главоболие, мигрена, невроза.

- Женски полови органи – вагинит, цервицит, ендометриоза, ерозия на шийката на матката.

Освен това змийското мляко се употребява за облекчение на зъбни, ставни и менструални болки и инхибриране на злокачествени тумори.

Антиканцерогенните свойства на това отровно растение в този момент интензивно се изследват, защото бе открито че смес от жълтениче предотвратява метастази.

Инструкции за използването на змийското мляко при кожни болести

Ако огнището на проваляне е по-малко, то би трябвало да се маже с прясно изцедено мляко от жълтурче заран и вечер в продължение на 10-14 дни.

Ако псориазисът е поразил обширни сектори от кожата, за същия интервал от време при къпане се прави запарка от 3 литра вода и 25 г ситно нарязана билка сварени и охладена до удобна температура.

Най-мощното средство е запарка от корени на жълтурче. Първо се накисват в гореща вода до омекване за 2 часа а след това се варят за 30 минути, охлажда се, прецежда се и се напоява стерилна марля, която се поставя на изумения сектор в продължение на 3 часа.

За брадавици и папиломи – тези грозни дефекти се появяват по кожата под въздействието на човешкия вирус папилома. Обгорете брадавицата с прясно изцедено мляко от жълтурче, както са правили нашите прародители в древността. Кожата към брадавицата или папиломата защитете с бебешки крем, а върху тях нанесете прясно изцедено мляко от жълтурче на всеки 2-3 часа дневно до цялостното изсъхване на брадавицата и укрепване на повърхността на кожата. Добре оказва помощ и примес от пресен сок от жълтурче с алкохолна смес от прополис, която можете да закупите от аптеките, а методът на използване е същия.

 Жълтурче при черни точки

Акне и черни точки по кожата – в случай че имате суха и сензитивна кожа, с цел да се отървете от акне, най-добре е да употребявате следния лосион. За да го приготвите, вземете 2 с.л. от сухата билка жълтурче и сипете във 0.5 литра вряла вода, оставете да престои по този начин за 3 часа, усърдно прецедете и в оставете в хладилника. Сутрин и вечер забърсвате с памучен тампон, пропит с лосиона за 10 минути следващо мазане.

Също по този начин добра рецепта за суха кожа е мазило - мас от змийско мляко. Вземете козметичен вазелин и прясно изцедено мляко в съответствие 5:1. Мехлемът се съхранява в ледник и се мажете с него 2 пъти на нощ за най-малко две седмици.

За лекуване на акне върху мазна кожа е добре да употребявате спиртен лосион. За да го приготвите, са нужни прясно изцеден сок от 1 краставица, 100 мл алкохол и 50 мл змийско мляко. Всички съставни елементи се смесват и се слага в ледник за 10 дни, след което се втрива от лосиона заран и вечер.

За всеки вид кожа за външно лекуване на акне използвайте маска за лице със змийско мляко, тя би трябвало да се прави 2-3 пъти в седмицата. Вземете 1 жълтък, 1 ч.л. змийско мляко и 1 ч.л. зехтин, разбъркайте и нанесете на лицето за 10-15 минути.

Погрижете се за себе си и бъдете здрави с още предписания за:

- потребни тинктури;

- билкови запарки!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР