Жълт код за студено време и ниски температури обявиха от

...
Жълт код за студено време и ниски температури обявиха от
Коментари Харесай

Източна Европа е скована от студ. У нас - температури от -7° в планините

Жълт код за студено време и ниски температури оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за през днешния ден в 17 области в страната
Предупреждението важи за София-град и София-област, Видин, Перник, Кюстендил, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Шумен, Силистра, Варна и Добрич.

През деня ще бъде най-вече слънчево, само че студено. Вятърът ще отслабне и единствено в крайните източни региони ще остане до сдържан от север. Максималните температури ще са сред минус 3° и 2°, в София - към 1°.

В планините ще бъде най-вече слънчево. Ще духа сдържан до мощен вятър от изток-североизток. Студено време с оптималната температура на височина 1200 м към минус 3°, на 2000 м - към минус 7°.

По Черноморието също ще доминира слънчево студено време. Ще духа сдържан северен вятър. Дневните температури ще са сред 0° и 3°. Температурата на морската вода е към 9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Какво да чакаме от времето до края на седмицата 

В четвъртък ще бъде най-вече слънчево. Вятърът ще се ориентира от запад, след обяд в Западна България от северозапад и ще се усили до сдържан. Температурите едва ще се покачат и минималните ще са сред минус 8° и минус 3°, оптималните - от 1° до 6°.

В петък, с сдържан до мощен вятър, в западната половина от страната от северозапад, в източната - от североизток, още веднъж ще нахлува леден въздух. Облачността ще е променлива, над Източна България и планинските региони по-често забележителна, на обособени места там ще превали слаб сняг.

И в събота ще бъде студено, със слаб до сдържан северозападен вятър и променлива облачност, без основни превалявания.

В неделя ще доминира слънчево време, в по-голямата част от страната ще остане прохладно и ще стартира бързо стопляне. В понеделник вятърът ще се смени с югозападен, облачността ще се усили. Във вторник от запад на изток ще превали дъжд, над към 800-900 m сняг. Вятърът още веднъж ще се обърне от северозапад.

Осигурено е поддържане на пътищата в страната в зимна конюнктура, увери министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

И Европа е в плен на студа

Студената вълна, която скова в полярен мраз скандинавските страни през последните дни, през вчерашния ден засегна и Централна, и Източна Европа, като аргументи спирания на тока и проблеми с превоза.

Студ, сняг и ниски температури сковаха и съседна Гърция, като студената вълна сътвори проблеми в цялата страна.

В Северна Гърция, в Ситония, Халкидики проливните дъждове провокираха свлачища. В регионите отвън Солун са нужни вериги за колите - в селищата Асвестохори, Ексохи, Филиро и Хортиати, съобщи .

Западна Македония също е в сняг. Проблеми има и в област Атика, в планината Парнита. Пътят остана затворен през нощта, с решение на " Пътна полиция ", поради снеговалеж. Училищата в множеството региони на Северна Гърция ще останат затворени, поради снега.

Влошаването на времето ще продължи и през днешния ден, а в събота студената вълна ще докара до още по-ниски температури и по-интензивен снеговалеж. Фериботите остават на пристанищата до второ разпореждане в Пирея, Рафина, Лаврио, Аргосаронико и Крит.

 

Сняг има и в селата на област Евия. Днес, съгласно гръцката метеорологична работа EMY, се чака местна облачност с превалявания на изток. Вероятно е да има спорадични стихии в утринните часове в Додеканезите. Временно снеговалежи ще има в Тракия, в континенталните планини, във високите елементи на Крит, както и в полупланинските региони на префектура Магнезия.

Температурите в цялата страна ще се намаляват. В северните и централните региони ще доближат 5-7 градуса, в останалата част на континента и Йонийско - 10-12 градуса, на островите в Егейско море - 12-14 градуса. В утринните и вечерните часове тук-там в северната част на континента ще има слана.

Северната ни съседка Румъния също е в плен на снега. 

Оранжев код за рисково време през вчерашния ден бе в действие за три румънски окръга. В Браила, Бузъу и Яломица поривите напразно надвишиха 85 км/ч. Бяха затворени пътища, а повече от 10 обитаеми места останаха без ток. Затворени бяха и пристанища на Черно море, а занятия за учениците бяха анулирани. 

Наложило се е две дами да родят в извънболнични условия, откакто колите за спешна помощ не съумели да ги откарат поради преспите. Според прогнозите захлаждането ще продължи и тук-там температурите ще паднат до минус 21 градуса.

В Обединеното кралство пък е разгласен оранжев код, който ще остане в действие за цяла Англия до петък.

Предупрежденията са ориентирани главно към здравните служби. Оранжевият цвят там значи риск за цялото население. Агенцията за здравна сигурност се притеснява от нарастване на инфарктите, инсултите и дихателните инфекции. По пътищата има заледявания, а прогнозите са за още превалявания от сняг.

Температури от минус 23 градуса бяха измерени тези дни в Североизточна Полша. Още по-ниско паднаха температурите в Латвия - до минус 29,5 градуса.

В Унгария студът беше съпроводен със мощни ветрове със скорост от 90 км/ч., изкоренили дървета и отнесли покриви на къщи. Унгарската национална метеорологична работа предвижда температурите да паднат до минус 12 градуса към края на седмицата. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР