Жълт код за поледици е обявен в четири области на

...
Жълт код за поледици е обявен в четири области на
Коментари Харесай

Жълт код за поледици в четири области

Жълт код за поледици е разгласен в четири области на страната, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология.
Предупреждението е в действие за областите Добрич, Разград, Силистра и Шумен. Там ще има условия за поледици. Очаква се в четирите области да се образува снежна завивка до 10 см и да има заледявания по пътните настилки.
През деня ще бъде облачно, с превалявания от дъжд. Със захлаждането по-късно денем в доста региони от Северна България и високите котловинни полета на Западна дъждът ще минава в сняг. Преди обяд в североизточните региони от страната ще има условия за поледици. Към 14 часа температурите ще бъдат от минус 2° в Североизточна България до 8°-9° тук-там в Южна, в София 1°-2°.
В идващите две седмици времето ще влезе в обичайния зимен темп. Ще е студено, с периодически превалявания, все по-често от сняг. Температурите ще са със зимни стойности заради нахлуващ арктически мраз от север.
Балканите не престават да са в плен на просторен средиземноморски циклон. И в понеделник ще е облачно, преваляванията с спирания ще продължат. Вятърът ще се обърне и ще задуха със студени пориви, мощни на североизток. Максималните температури в светлата част на деня ще са от 5 до 10 градуса, по-ниски в регионите с мразовит вятър, където ще има условия за заледявания.
Късно следобяд и по здрач дъждът ще преминава в сняг. През нощта и във вторник до ранния следобяд снеговалежи с друг интензитет ще има в доста региони на Северна и Западна България. Заради ниските температури ще се задържи нежна снежна завивка.
Започналото захлаждане ще е осезаемо и още във вторник денем в цялата страна температурите ще са към и под нулата, с наклонност към намаляване. В сряда на разсъмване, в някои региони с безоблачно време, живакът в термометрите ще падне до минус 8 – минус 9 градуса. В средата на седмицата превалявания няма да има, облачността ще е динамична, с чести и продължителни разкъсвания.
Непосредствено преди сурвакарските традиции (13-14 януари) от североизток се задава нов фронт със леден въздух. В петък ще вали временен, само че на моменти натоварен сняг – на повече места в Централна и Източна България. През почивните дни рано заран ще е „ кукерски ” мраз, термометрите ще се двоумят към минус 8 – минус 10 градуса, а денем сред 0 и 5 градуса.
В средата на месеца отново се обрисува леден атмосферен фронт с по-силен леден северозападен вятър и краткотрайни превалявания от сняг, без изключително струпване. Около 18-19 януари следва малко, само че сензитивно стопляне с дневни температури до 15 градуса.
Ако атмосферната настройка се резервира, сняг ще вали към 20 януари, когато в Средиземноморието с огромна възможност ще се оформи циклон. Непосредствено след снеговалежите – още веднъж януарски мраз с температури до минус 10 градуса.
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР