Жълт код за горещо време през последните дни, температурите достигнаха

...
Жълт код за горещо време през последните дни, температурите достигнаха
Коментари Харесай

Синоптикът Петър Янков: Вълните като цунами у нас се завръщат, времето ще се преобърне

Жълт код за горещо време през последните дни, температурите доближиха 38-40 градуса. Синоптикът Петър Янков съобщи, че горещото време, с температури над 33 градуса, ще продължи събота и неделя. 

" Днес малко ще се намалят температурите, така като над страната ще се настани топла, само че влажна въздушна маса. Повече ще вали в Дунавската низина.

 

През нощта против петък около 15 л/кв.м валежи се чакат в региона на Русе и Силистра. Събота и неделя отново ни чака доста слънце с температури сред 33 и 38-39 градуса ", предвижда той в утринния блок на Bulgaria ON AIR.

 

" Вълнението по морето в събота ще се усили, вълните ще доближават два метра по южното крайбрежие и метър - метър и половина по северното. В неделя вълнението ще отслабне, само че се чака мъртво такова ", стана ясно още от думите на Янков.

 

Синоптикът добави, че времето ще бъде уместно за високопланински туризъм. На височина над 2500 температурите ще бъдат сред 14 и 17 градуса, към 1500 - сред 24 и 26-27 градуса. Валежи не се чакат.

" Докато в Западна Европа температурите са сред 22 и 28 градуса, над източната половина от континента от юг се придвижва топъл и изсъхнал въздух. Това е основната причина за високите температури.

 

До края на август рекорди не се чакат. Ще има високи температури в началото на септември, сензитивно ще се покачат градусите сред 3-и и 5-и, с цел да преминат в дълготраен проект студени и влажни въздушни маси. Очаква се доста слънце в началото на септември и до 39 градуса в южните региони ", предвижда Янков.

 

И означи, че след тези дати времето ще се преобърне и температурите сензитивно ще се намаляват. 

 

По думите на синоптика в Гърция обстановката за прогнозиране на пожари е по-лесна спрямо тази у нас. А при нас има условия за пожари в Странджа, Сакар и Добруджа. 

 

" Интересни са ограниченията, които взимат нашите южни съседи - ограничение на туристи и други хора в гористи местности. При нас не съм чул да се ползват тези съществени забрани.

 

Хубав образец е и при нас да се ползват, по-добре превантивно да се вземат ограничения ", акцентира Янков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР