Жалбите на потребителите на Топлофикация-София не са се увеличили. Това

...
Жалбите на потребителите на Топлофикация-София не са се увеличили. Това
Коментари Харесай

„Топлофикация“: Няма скок в жалбите от потребителите на парно

Жалбите на потребителите на Топлофикация-София не са се нараснали. Това сподели в изявление за БНР представителят на сдружението Елизабет Павлова. От там настояват, че сметките за март са изчислени вярно.

„ Клиентите, които насочат запитвания във връзка с мартенските сметки, по сккоро желаят информация за метода на образуването им. Когато я получат, за тях това е задоволително. Като брой запитвания във фейсбук страницата на сдружението и на двата мейла в последните 6 дни са 36. Няма и някакъв изключително мощен трафик и в прът центъра “, разяснява Павлова.

Увеличението на мартенските сметки спрямо тези за същия месец предходната година е обвързвано с смяната в цената на топлинната сила, а въпреки това корекционният коефициент поправя прогнозните сметки съгласно климатичния фактор и измененията в потреблението, изясни още представителят на Топлофикация - София.

Омбудсманът на Топлофикация Деян Дянков също удостовери, че няма нарастване на недоволствата: „ Даже недоволствата за мартенските сметки са по-малко от недоволства въобще за месечни сметки. Имаме 3 позвънявания и 2 сигнала по мейл. Винаги има хора, които не са удовлетворени от своята сметка, само че не смятам, че в тази ситуация ситуацията е толкоз фрапиращо, както беше изкарано “.

Дистанционното отчитане на уредите е доста положително решение, само че то би трябвало да стане за цялата етажна благосъстоятелност и всички уреди да са с отдалечено отчитане, разяснява Дянков. Според него по този начин ще се ограничи оптимално кражбата на топлоенергия. По думите му тогава и сметките ще бъдат доста по-реални и за сградната апаратура няма да е подобен огромен проблем. Резервите към тази опция са поради по-високата цена на уредите, уточни омбудсманът на сдружението.

Председателят на Асоциацията на компаниите за дялово систематизиране Огнян Димитров сподели: „ Бързаме незабавно след прекъсване на отоплението да стартираме доклада на уредите, защото имаме периоди. До края на май ще приключим, след което се създават изравнителните сметки. Около 1 юли изравнителните сметки се раздават на клиентите. Те имат 1 месец да си ги прегледат и питат по тях при нас, след което ги изпращаме в Топлофикация, с цел да им ги калкулира в юлската сметка, която ще получат след 15 август “.

Голямата въпросителна обаче пристигна след решението на Върховния административен съд, с което беше анулирана формулата, по която се прави изчисляването на дяловото систематизиране.

Димитров изясни, че за момента сметките ще се пресмятат по сегашните законови разпореждания. За момента нямаме съображение да работим по различен метод, акцентира той и добави: „ Ако министерството не апелира, би трябвало да ни даде инструкции какво да вършим. Ако апелира, нещата не престават и несъмнено ще мине време и до тогава несъмнено ще се работи както до момента. Ако министерството апелира и втората инстанция толкоз бързо се задейства и влезе в действие неговото решение, всичко е допустимо и няма да е в интерес на клиентите, тъй като периодите ще отидат по-нататък, най-малко с 1-2 месеца “.

Димитров акцентира, че не вземат участие в групата, която прави разбор на решението на съда.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР