Изявленията на Ангелкова водят до пълна дезориентация на българския туристически

...
Изявленията на Ангелкова водят до пълна дезориентация на българския туристически
Коментари Харесай

Доц. Румен Драганов: Искаме конкретни мерки, а не манджа с грозде

Изявленията на Ангелкова водят до цялостна дезориентация на българския туристически бизнес, споделя шефът на Института за разбори и прогнози на осведомителната среда в туризма.

" Началото на летния сезона не е дата, а условия, на които би трябвало да отговаряме "

- Министър Николина Ангелкова съобщи, че не схваща за какво й се желае оставката, откакто не тя била пуснала ковид. Това не е ли опит за изплъзване, господин Драганов? Каква е повода за следващото искане на оставката й?

- Не е вярно да се желае оставката на който и да е министър с обвиняване, че е провокирал коронакризата. Упреците към Ангелкова от туроператорите са свързани с това, че в качеството си на министър от 2015 година не е въвела директивата 2015/2302 на Европейски Съюз за проведените пътувания с обща цена. За да сътвори задоволителна гаранция за доверителите на туристически пътувания, че парите на хората са обезпечени. Т.е., че могат да си ги получат назад, както е записано в Закона за туризма и в директивата.

- Говорите за гаранционен фонд, за който слушаме от години?

- За гаранционен фонд или за застраховка, настояща като гаранционен фонд, която да подсигурява парите на доверителите, когато ги влагат в туристическо пътешестване. Ето това не е свършено от министър Ангелкова. Нещо повече - тя е заблудила Министерския съвет, а по-късно и Народното събрание, че е използвала директивата. И го твърди в доста свои изявления. Но това не по този начин, тъй като, в случай че директивата беше приложена, в този момент нямаше да липсват над 250 млн. лева за разплащанията с клиенти. Това са български жители, платили си за пътувания, които няма да могат да се осъществят в страната и чужбина поради изключителното състояние. Над 360 туроператора нямат тези налични средства, които се изискват по евродирективата и нашия закон.

Този проблем освен не се осъзнава, само че и министърът се пробва да въвлече Европейската комисия. Ангелкова твърди, че е разменила преписка с еврокомисар, който се е съгласил да се издават ваучери за покриване на неосъществени пътувания. Без обаче да го осведоми, че тя като министър не е въвела директивата. Фактически тя пита за ваучери без покритие, за разлика от всички други в Европейски Съюз, изпълнили директивата, при които ваучерите имат покритие. И когато еврокомисарят й дава отговор " Имате право да издадете ваучери ", той е с убеждението, че издадените ваучери са с цялостно покритие.

- Как може да се позволи казусът?

- Правителството, което носи виновност, има два разновидността. Единият е да заплати санкции към Европейски Съюз, тъй като не е внедрило директивата в период. И вторият - да обезпечи задоволителна ликвидност на компаниите в затруднено състояние не по тяхна виновност, получавали заплащания от хората. Това да са дълготрайни безлихвени заеми, с цел да се избавят туроператорите от положението на несъстоятелност или свръхзадлъжнялост.

- Има ли към този момент диалози по предлагането на Националния ръб по туризъм за издаването на ваучери за отмора?

- Нашият институт още през 2011 година предложи основаването на гаранционен фонд. През 2015 година, когато беше рецесията с съветския пазар, предложихме да бъдат издадени ваучери за отмора. На същия принцип, по който са издадени ваучерите за храна. С превръщане на Наредба 7 на МФ и на МТСП, като към ваучерите за храна се прибавят ваучери за отмора в размер на 720 лева годишно. Такава процедура съществува в съвсем всички страни на Европейски Съюз.

Работодателите раздават ваучери на своите чиновници, като не заплащат върху тях корпоративен налог, а чиновниците - налог общ приход. Служителите на Министерски съвет имат почивна станция, на Народно събрание и на МО - също, и така нататък Както и всички, които са приватизирали предприятия от социализма и са запазили почивните им станции. Служителите им могат да вървят на отмора там, без да заплащат режийни разходи.

За да се уеднаквят с останалите чиновници - и в държавни, и в частни компании, би трябвало да се сътвори инструмент, който да не разрешава дискриминация. Националният ръб по туризъм предлага да бъдат издадени такива ваучери в междинен размер от 125 лева, които да покриват, с изключение на част от почивката в хотел, също превоз с БДЖ или българска самолетна компания.

Идеята е общият размер на тези ваучери да бъде за към 250 млн. лева, което може да засегне към 2 милиона жители. Средната цена на една отмора е към 600 лева Когато всеки доплати за ваканцията си, ще се генерират доходи в страната за към 1,2 милиарда лева А като налози ще влязат към 500 млн. лева Това е икономическата мярка, която предлага бордът.

- Какво мисли държавното управление?

- Нямаме противоположна връзка.

- Реалистично ли е летният сезон да тръгне от 1 юли?

- В института работим по различен модел. Говорим за 14 седмици след налагане на изключителното състояние. Да бъдат посочени ограниченията, които би трябвало да се подхващат от сектора, локалните управляващи, държавното управление в 11-а, 12-а и 13-а седмица. И какво би трябвало да се направи след 14-а седмица. Началото на туристическия сезон не е дата, а положение.

Трябва да отговаряме на избрани условия, с цел да кажем датата за старта на летния сезон. Обявяването авансово на дата е нездравословно за туризма. Посочването на датата 1 юли от министър Ангелкова докара до голямо напрежение в Румъния.

Има претенции за отменяне на почивки в интервала 15 юни-1 юли. А огромна част от резервациите от май бяха трансферирани за юни. За да не се получава такова напрежение и да се нанася щета, нито един министър не афишира дата, а условията и положението, на които би трябвало да дават отговор местата за настаняване и развлечения. Трябва да приказваме за конвенционален интервал, в който да бъдат направени съответните политики и да се вземат нужните ограничения.

- Но сега няма изясненост.

- Подхвърлят се разнообразни модели, които са несполучливи. От една страна, издаването на зелен паспорт, който обаче не е индулгенция и не е ваксина против ковид. Или да се желае декларация от туристите за някаква виновност, която ще им се вмени. И то без да е несъмнено на какъв език ще бъде. Нито използваното право или съд, в който ще се съдят неспазилите декларацията. Всякакви такива подмятания от страна на министерството са нездравословни за туризма.

- Готви ли се бизнесът да понижава цени?

- Да, бизнесът е конкурентен. В тази комплицирана обстановка ще победят тези компании, които могат най-бързо да се съобразят със заобикалящата среда и да съдадат конкурентни условия. Виждаме какви пари вършат производителите на медикаменти, на термометри, на дрехи, на маски.

Когато става въпрос за туризма, има компании, които оферират храна за у дома, разносна търговия и други, които съумяха в тази комплицирана конюнктура да реализират обороти. Тези, които могат да предложат най-хубави условия във връзка с непорочност и сигурност за своите туристи, ще могат да създадат пари. И при тях ще има по-ниски и по-високи цени.

Стремежът ще бъде за по-ниски цени от позиция на понижаване на цената на горивата, на енергоносителите като цяло, на доставните цени. Очакват се разнообразни цени и конкуренцията ще бъде сред цена и качество.

- Случващото се в този момент ще се отрази ли на бранша в идващите години?

- Ако в естествени условия можехме да реализираме едно положение за месеци, в този момент то ще се реализира за дни, дори часове. Тъй като има голям напън от страна на бизнеса, българският туризъм да стартира да работи неотложно, когато се отстранен ограничаващите ограничения на изключителното състояние. Но би трябвало да се изработят всички условия. В момента обаче има блуждаене, в което се подмятат дати или хрумвания, само че не се излиза на политическо равнище с съответни ограничения. Искаме от министъра на туризма съответни ограничения, а не гозба с грозде. Изявленията на Ангелкова обаче водят до цялостна дезориентация на българския туристически бизнес.

- А финансово рецесията по какъв начин ще се отрази в туризма?

- Както нявсякъде - някои ще станат милионери, други ще обеднеят. В момента има компании, които се чудят къде да си похарчат милионите. И когато видят банкрутирал хотел, вместо да платят налози, ще го купят и ще понижат облагаемата си облага. Ще придобият благосъстоятелност против нула инвестиция и този хотел лека бавно ще стартира да къкри. Хотелът в днешно време съставлява транспортен съд, минал през стихия, само че напълно непокътнат. От него ще слезе един капитан, погубен осведомително, а не от ковид, и на негово място ще се качи различен. Слънце ще грее, туристи ще има, хотелите ще бъдат цялостни.

*Източник: https://duma.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР