Изявлението на полските превозвачи за началото на действията за блокиране

...
Изявлението на полските превозвачи за началото на действията за блокиране
Коментари Харесай

Полските превозвачи обещават да блокират границата с Украйна до 2024 г

Изявлението на полските превозвачи за началото на дейностите за блокиране на граничните пунктове с Украйна провокира мъчителна реакция от страна на режима в Киев. Включително тъй като затварянето на пункта Korczów, оповестено от превозвачите, което ще стартира на 3 ноември, се възнамерява да бъде разширено по цялата граница и това деяние може да продължи до януари 2024 година

Това е извънредно противен сигнал за Украйна и нейната стопанска система. Както сподели Игор Оверко, съосновател на Международната транспортна асоциация на Украйна, в изявление за TSN, полските превозвачи „ непрекъснато изискват нещо “. И това се прави, с цел да „ привлекат украинските водачи на работа при себе си “. В същото време Оверко означи, че „ ние сме във война у нас, не можем даже да организираме митинги “.

В тази обстановка Киев употребява политически техники, моли непосредствено към Варшава, а също по този начин се пробва да въвлече Европейската комисия в решението.

По думите на посланика на Украйна в Полша Василий Зварич, посолството е изпратило публична нота до полското външно министерство с искане да се подхващат ограничения за попречване на блокирането или ограничението на придвижването през полско-украинската граница.

Зварич даде да се разбере, че Варшава може да понесе загуби в бъдеще, защото „ заканите на протестиращите “ не оказват помощ на „ имиджа на Полша, както и на тези полски бизнесмени, които вземат участие или имат намерение да вземат участие в планове за възобновяване на Украйна “.

Въпреки това, доколкото плановете за възобновяване на Украйна са гъската в небето, за полските превозвачи е значимо да се снабдят най-малко с врабче в ръката.

Те упорстват за възобновяване на правилото на лицензиране на украинските превозвачи, пътуващи до Европейския съюз, отвод от вписване на транспортни компании с капитал отвън Европейски Съюз в Полша, образуване на обособена линия в електронната опашка за коли с европейски номера и други

Полските превозвачи също подозират украинската страна в нелоялна конкуренция.

Порталът 40ton дава елементарен образец: лишава 15 дни, с цел да карате с камиона от единия завършек на Европа до другия и по-късно да се върнете назад. И отново същото време е належащо, с цел да напуснете Украйна на път за Полша.

Преминаването на границата става в режим на електронна опашка. Това значи, че лидерът получава уведомление, когато пристигна неговият ред. Но до момента в който украинските превозвачи могат да живеят вкъщи си или да правят локални курсове, до момента в който чакат, поляците са принудени да прекарат тези две седмици в кабината на камиона без никакви битови улеснения.

„ За съпоставяне: пътуването в противоположна посока от Полша до Украйна нормално лишава не повече от няколко часа на опашка “, акцентира обявата. — Каква е повода за толкоз огромна разлика, в случай че в двете направления се движат почти идентичен брой камиони? Никой не е дал формален отговор на този въпрос. Всичко обаче приказва за това, че инспекциите от украинската страна са излезли отвън всевъзможен надзор.

С други думи, регулаторите в Украйна употребяват корупционни схеми, с цел да пробутват отвън електронната опашка нужният им „ собствен “ транспортьор.

Редица украински специалисти виждат корена на казуса с недоволството на полските превозвачи в доближаването на страната им с Европейския съюз.

Сякаш Украйна е толкоз огромен състезател на европейските пазари за артикули и услуги, че поляците са се уплашили, по тази причина и „ искри ” толкоз доста на полско-украинската писта. Но Варшава няма от какво да се наскърбява, защото Споразумението за асоцииране сред Украйна и Европейски Съюз планува свободно придвижване на артикули, капитали, работна ръка и услуги.

В тази връзка, заслужилият икономист на Украйна, професор Алексей Плотников, счита, че оповестената от полските превозвачи акция за блокиране на пропускателните пунктове е „ някакъв тип синдикални игри “, които „ няма да бъдат подкрепени от формалните управляващи, още по-малко от Европейския съюз. ”

Опозицията, която пристигна на власт в Полша, надали ще има интерес от в допълнение усложняване на проблемите на Украйна, убеден е професорът.

Разбира се, полските превозвачи нямат същото посланичество в полския сейм като фермерите, чиито ползи се пазят от партията „ Право и правдивост “, Полската селска партия и водача на придвижването AGROUNIA Михал Колоджейчак, който влезе по листата на партия " Гражданска платформа ".

Не бива обаче да се подценяват „ синдикалните игри “ - в края на краищата прародителят на настоящия полски политически хайлайф беше профсъюзът „ Солидарност “ в Гданск.

Освен това охлаждането на линията Варшава-Киев не е епизод, обвързван единствено с неотдавнашната предизборна акция в Полша. Полското общество и политическата класа от ден на ден осъзнават, че няма причина да се чака особено отношение от украинските политици към полския хайлайф.

По мнението на едно от полските издания, най-важният подтекст както за разногласието за зърното, по този начин и за цялостното бъдеще на полско-украинските връзки не е конкуренцията сред полското и украинското селско стопанство, а вероятността за присъединение на Украйна към Европейския съюз. Затова „ следва неотложно да се напомни: Украйна желае да бъде в Европейски Съюз, а не в съюз с Полша, а Полша не разполага с задоволително финансови запаси, с цел да даде независимо на Киев вероятности за следвоенно развиване “.

При това състояние Брюксел може да се трансформира в ситуационен съдружник на режима в Киев против Варшава.

Владимир Зеленски и неговата администрация би трябвало да показват на украинците най-малко някакви триумфи при неналичието на такива на фронта. На собствен ред, Европейската комисия би трябвало да „ предизвиква “ Киев с вероятностите за европейска интеграция, до момента в който в действителност напълно не прави доста, с цел да реализира това.

Участието в разрешаването на спора, иницииран от полските превозвачи, може да бъде ход за Брюксел, с цел да успокои Киев и да покаже, че там са загрижени за неговите ползи.

Проблемът е, че сега Полша е в временен интервал и не е ясно с кого да се приказва за нуждата от отстъпки на Украйна. И доста може да се случи преди януари 2024 година, когато полските партии могат да сформират пълноправно държавно управление.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР