Изявлението е на началничката на Комитета за европейска интеграция към

...
Изявлението е на началничката на Комитета за европейска интеграция към
Коментари Харесай

Украйна с над 300 млн. евро загуби заради ограниченията за износ

Изявлението е на началничката на Комитета за европейска интеграция към Украинския агробизнес клуб Олександра Авраменко в изявление за Укринформ.

 

Миналата седмица представителите на страните членки на Европейски Съюз приветстваха решението да се удължат до 5 юни 2025 г. спрените вносни мита и квоти върху украинския експорт на аграрни артикули.

 

Същевременно в Европейски Съюз се предлага въвеждането на засилени ограничения за отбрана с квоти, които могат да обиден артикули като пилешко месо, яйца, захар, овес, царевица, грис и мед.

Затова Европейската комисия (ЕК) ще вкара назад митата върху вноса на гореспоменатите артикули, в случай че количеството импорт надвиши междинните размери през втората половина на 2021 година и задачите 2022 и 2023 година Допълнително Европейска комисия ще ускори наблюдението на украинския импорт на зърно, най-много пшеница.

 

„ Решението към момента би трябвало да бъде финализирано. За да влезе в действие, Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз би трябвало да го гласоподават. Но най-вероятно това ще е последния вид на регулацията и нито една от наредбите му няма да бъде преразгледана “, споделя Авраменко.

 

Така от 6 юни 2024 година Европейска комисия ще може да вкара още веднъж квоти на някои украински артикули, в случай че е нужно. Според информация на Укринформ това може да докара до около 315 млн. евро загуби за Украйна.

„ Бих желала да отбележа, че това не се отнася до загубите на селскостопанските компании, а до краткотрайните валутни доходи за стопанската система на Украйна. С оглед на рестриктивните мерки за експорт на пазарите на Европейски Съюз украинските производители ще би трябвало да търсят нови пазари за продажби, което ще докара до по-скъпа логистика. Маржът на доставките също ще намалее ", отбелязва Авраменко.

 

Като образец специалистът загатва износът на птиче месо. Досега Украйна е изнасяла огромни количества пилешко филе за Европейски Съюз. Ако защитните ограничения бъдат въведени, украинските продажби на филе на европейския пазар ще бъдат лимитирани, а износът на този артикул в същите количества на различен пазар е неосъществим.

 

„ Докато се преориентират към други пазари, някои експортьори ще би трябвало да трансформират разнообразието на артикули за експорт в интерес на по-евтини варианти “, изяснява Авраменко.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР