Изявление на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова пред

...
Изявление на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова пред
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Готвим се за избори, влизаме в тях с чисто лице и добре свършена работа


Изявление на вицепремиера и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред медиите, откакто левицата върна несбъднат третия мандат на президента:

Като мандатоносител направихме всичко по силите си рационално, отговорно и умерено да подсигуряваме сигурност и непоклатимост на страната в идващите сложни месеци. Не го направихме единствено на думи. Изготвихме стратегия, внесохме 79 закона в Народното събрание. Приемането на тези закони щеше да облекчи живота на всички български жители. Уви, тази стратегия не беше позволени даже до гласоподаване в дневния ред. ГЕРБ, “Има подобен народ “, Движение за права и свободи и “Възраждане “ с цинична безнаказаност хвърлят страната в безпорядък.

Днес върнахме несбъднат мандата. От това, което президентът сподели разбрахме, че евентуално няма да удължи работата на Народното събрание.

Имаше рецензия от президента за безпорядък в енергетиката. Първо – президентът не е спрял да подлага на критика това държавно управление от първия му ден, макар че той сътвори главната партия в него – “Продължаваме смяната “. Заедно с ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Има подобен народ “ и “Възраждане “ не ни дадоха даже и 100 дни и го обявиха: “Нямате и 100 дни “. Смятаме, че той е част от тази група, която смъкна настоящото държавно управление.

По отношение на рецензията за енергетиката – Българската социалистическа партия проявихме най-висока степен на отговорност. Още предходната седмица сигнализирах в Народното събрание какъв брой е тежък казусът с неналичието на ръководител на КЕВР. Никой не ми повярва, последваха упреци, експанзия, жлъч и обвинявания, че държим мандата, с цел да стоим още една седмица в креслата си. Една седмица по-късно всички схванаха тежестта на въпроса. Така че не одобряваме рецензията на президента към “БСП за България “ за това, че оставаме безпорядък. Препоръчваме му да обърне тази рецензия към “Има подобен народ “, чийто министър на енергетиката те са излъчили. В последните месеци всички рецесии в енергетиката се трансферират на всички други, само че не и там, където им е мястото. “Има подобен народ “ и Слави Трифонов са излъчили министъра на енергетиката Николов. Решенията в енергетиката се взимат от министъра. Нямаме никакво предпочитание да носим отговорност за това, защото неведнъж предупреждавахме и аз персонално, преди три месеца – “Не спирайте договарянията с “Газпром “, дружно с промишлеността го декларирахме в нашето министерство. Трябва да се намерят различни доставки, само че никога не би трябвало да се стопират договарянията с “Газпром “. Предупредихме, борихме се, осигурихме обезщетения на бизнеса и на семействата. Защото нашата обществена политика беше стълбът на това държавно управление, с грижа за хората и страната. Това, което се изисква от нас, ние сме го свършили. Оттук нататък отговорността е в президентската институция и президентът да не се оправдава с завещание, а да назначи министри, които да се оправят с казуса.

Готвим се за избори, ще създадем мощна акция и ще влезем в тях с чисто лице. Защото за 6 месеца 22 милиарда лева се вложиха в младежи, в деца, в нарастване на майчинство, безвъзмездни детски градини, нарастване на пенсии, нарастване на ваучери за храна на служащи. Ние имаме с какво да влезем в изборите. Това се случи с помощта на Българска социалистическа партия. Така че продължаваме. Програмата, която представихме в парламент, в доста огромна степен отразява нашите и идейни, и законодателни визии по какъв начин би трябвало да продължи България. Ние знаем какво би трябвало да се случи. Доказахме го освен на думи, само че и с програмата, която внесохме. Готови сме с летящ старт в идващия парламент да стартираме.

Очевидно няма да има хартиени бюлетини и това е проблем за нас. Защото доста жители се изплашиха от машинния избор и не отидоха да гласоподават. Това е проблем и за България, тъй като съставлява ниска изборна интензивност.

Нов ръководител на КЕВР не може да се избере за два дни и президентът доста добре го знае. Депутатите направиха график и ни показаха, че нова процедура за нов ръководител ще отнеме до 12 август. Очевидно президентът бърза да влезе във властта и да я упражнява и няма да даде тази опция на Народното събрание. Върви се към връщане на Иван Иванов, което още веднъж е противоречиво от конституционна позиция и нека не докара още веднъж до анулация на това решение.

Не скърбя, че издигнах Румен Радев за президент, аз персонално го издигнах. Той дължи и двата си мандата на Българска социалистическа партия – първия изключително на Българска социалистическа партия, втория към този момент и на други партии, които го поддържаха. Гражданите да оценят неговата работа като президент.

Президентът не е поставял пред нас въпроса за наши участници в служебния кабинет. Допускам, че ще постъпи както и първия път – ще вземе някои представители на социалистите зад тила ни. Отсега да кажа – няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, защото никой не се е обърнал публично към нас като партия да дадем оферти за министри. Ние сме партия, 130-годишна, има органи, които вземат решение тези въпроси.

До момента, в който функционираше кабинетът обективно, ние гарантирахме на бизнеса обезщетения, успокоение за работа и резултатът е изтъкнат – първи в Европа по промишлен напредък. Оттук нататък да се обръщат към президентската постройка, да се обръщат към ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Има подобен народ “ и “Възраждане “. Отговорността е там.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР